top of page

Koje podcast-e da slušam ako želim da budem tech savvy?

Updated: Sep 4, 2020

Da li se sećate trenutka kada ste prvi put čuli za reč Podcast, da li se isto tako sećate koliko niste bili uzbuđeni kada ste to čuli? A onda kada ste pitali šta je to podcast neko vam je objasnio da je to audio fajl gde možete da slušate ljude kako pričaju o raznim temama. Tada ste došli do zaključka da je to nešto poput radija, samo više amaterski, što samim tim i nije toliko interesantno.

Pretpostavićemo da ste do tada odslušali neki podcast, ako ne i nekoliko njih, kao i da redovno pratite određene podcast-e. U ovom trenutku postoji preko 660,000 podcast-a koji nude okvirno 28 miliona individualnih epizoda za slušanje. Revolucija podcast-a počela je podcast-om “Serial” koji je preslušan 340 miliona puta i podigao slušalačku publiku za čak 30%.

Pored mora atraktivnih podcast-a poput “Serial” koji se bave "real-life" situacijama, mi smo ovaj put odlučili da za vas izdvojimo nekoliko podcast-a koji su stručni i tematski. Fokusiraćemo se na naučne i tech savvy podcast-e.

  1. ATP, poznat po velikom broju vernih pratilaca, predstavlja pravi tech podcast fenomen. Podcast vode tri programera, koja svojim pričama slušaocu pružaju priliku da učestvuju u temama “iza kulisa” tech industrije. Teme emisija se protežu od prezentacija pojedinih proizvoda do sadržaja prepunog internog humora u kontekstu tech industrije.

  2. Analogue podcast uvodi novi element u ovaj žanr. Kako samo ime već sugeriše, fokusira se na ljudsku stranu digitalnog doba. Priključi se slušanju ovog podcast-a i zateći ćeš sebe kako kontempliraš o tome kako da integrišeš neki svoj gadget kao što je Apple Watch u svoju svakodnevnu rutinu ili kako da nađeš više vremena za svoj vikend ispunjen kodiranjem novog projekta.

  3. Clockwise podcast je za one koji vole brze i kratke podcast-e ispunjene konkretnim informacijama. Diskusiju vode dva hosta i dva gosta iz industrije, dok epizode ne traju duže od 30 minuta. Teme se protežu od razgovora o Windows 10 do online marketinga.

  4. Rocket, prvi na našoj listi podcast sa ženskim hostovima koji govore o tech i geek kulturi. Ovo je, takođe, i jedan od najpopularnijih all-female-tech podcast-a. Tim se sastoji od senior tech predstavnika stranice Mashable i media specijaliste Christina Warren, Game Developera i Tech Feministkinje Brianne Wu kao i spisateljice Simon de Rochefort. Sa njihovim znanjem o video igricama, filmovima, tehnologiji i stripovima bićete više nego spremni da zaronite u sve što čini jednu geek kulturu.

Izvor: The Muse

bottom of page