top of page

Ko su dobitnice nagrade EU za žene inovatorke 2020?

Mariya Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, objavila je danas četiri dobitnice ovogodišnjeg izdanja nagrade EU za žene inovatorke. Nagrada se finansira iz Horizon 2020 programa EU za istraživanje i inovacije.

Pobednice, izabrane od strane žirija koji su činili nezavisni stručnjaci, proglašene su na evropskim danima istraživanja i inovacija, koji se ove godine odvijaju u potpunosti na mreži, a njihova imena su (po abecednom redu):

  • Madiha Derouazi (Švajcarska), osnivač i izvršni direktor kompanije Amal Therapeutics koja se bavi razvojem terapijske vakcine protiv raka.

  • Maria Fatima Lucas (Portugal), suosnivač i izvršni direktor Zymvol Biomodeling, kompanije koja razvija kompjuterski dizajnirane industrijske enzime primenom molekularnog modeliranja.

  • Arancha Martínez (Španija), suosnivač i generalni direktor kompanije It Will Be koja pomaže u suzbijanju siromaštva kroz tehnološke inovacije, pružajući podršku ugroženim ženama i deci.

Sve tri pobednice dobiće novčanu nagradu u iznosu od 100.000 evra za svoja dostignuća.

Nagradu Rising Innovator 2020 koja je namenjena izuzetnom inovatoru mlađem od 35 godina, dobila je Josefien Groot (Holandija), suosnivač i izvršni direktor kompanije Qlayers koja se bavi razvojem mikrostrukture u cilju povećanja efikasnosti vetroturbina. Za svoja dostugnića, Groot će dobiti nagradu u iznosu od 50.000 evra.


Komesarka Mariya Gabriel izjavila je kako je velika privilegija prepoznati izuzetne inovatorke, kao i to da je danas fokus na inspirativnim ženama koje vode glavnu ulogu u iznošenju na ključnih inovacija na tržište koje imaju moć da promene život. Gabriel je takođe istakla da se nada da će ovom nagradom pobednice nastaviti da inspirišu mnoge druge žene za stvaranje novih inovativnih preduzeća u Evropi.


Tri žene, za koje žiri smatra da su se istakle među ostalim finalistkinjama, dobile su nagradu “posebno priznanje” za svoja dostignuća.


U glavnoj kategoriji:

  • Cécile Real (Francuska), suosnivač i tehnički direktor kompanije Endodiag koja razvija rešenja za ranu dijagnozu endometrioze, bolesti koja pogađa 180 miliona žena širom sveta.

U kategoriji inovatora u usponu:

  • Ailbhe Keane (Irska), osnivač i kreativni direktor kompanije Izzy Wheels koja kreira moderne felne za invalidska kolica.

  • Rebecca Saive (Nemačka), suosnivač i tehnički direktor ETC Solar, kompanije koja razvija mikro metalni alat za 3D štampu sa ciljem da poboljša performanse solarnih ploča.


Pozadina


Iako u Evropi živi više žena nego muškaraca, svega 16% evropskih startup-ova osnivaju ili suosnivaju žene, a samo 16% njih ima ženske osnivačke timove. Studije pokazuju da postojanje više ženskih lidera i žena u odborima dovodi do veće kreativnosti, realnijeg odlučivanja i boljih performansi tima. Ono što je najvažnije, više ženskih lidera podrazumeva i više uzora za devojke i mlade žene, što je presudno ako želimo da postignemo rodnu ravnopravnost u Evropi.


Postizanje Unije jednakosti koja promoviše rodnu ravnopravnost u svim sferama života jedan je od prioriteta Evropske komisije. Komisija sarađuje sa državama članicama i zemljama povezanim sa Horizon 2020 programom na prevazilaženju prepreka za žensko preduzetništvo, kao i na podsticanju većeg broja žena da osnivaju sopstvene kompanije.


Nagrada EU za žene inovatorke koja je prvi put pokrenuta 2011. godine, stvorena je sa ciljem da se podigne svest o potrebi za većim brojem preduzetnica kako bi se stvorili uzori za žene i devojke. Nagradu svake godine dobijaju četiri talentovane žene preduzetnice iz cele Evropske unije i pridruženih zemalja koje su osnovale uspešnu kompaniju i donele inovacije na tržište.


Tri pobednika dobijaju po 100.000 evra, dok se 50.000 evra dodeljuje inovatoru u usponu, starom najviše 35 godina. Pobednike bira stručni žiri na osnovu javnog konkursa. Ove godine podneto je preko 200 prijava, a 21 žena je ušla u uži izbor za finale.


Izvor: https://ec.europa.eu/info/news/eu-prize-women-innovators-2020-and-winners-are-2020-sep-23_en

bottom of page