top of page

KINDLE EQUALITY: Studijskom posetom u Beču uspešno završen projekat



Projekat „Nastavnici za buduće generacije - POBUDIMO JEDNAKOST“ uspešno je završen studijskom posetom Beču u saradnji sa Međunarodnim odeljenjem Grada Beča. Delegaciju Srbije predstavljali su članica AFA i petoro nastavnika OŠ “Milan Rakić” iz Mionice koji su bili jedni od 46 učesnika/ca, pretežno prosvetnih radnika, ovog putovanja.


Upriličena je poseta organizaciji WIENXTRA koja brine o mladima kao najranjivijoj kategoriji društva u ime Grada Beča sa kojim usko sarađuje. Nastavnici osnovnih škola iz Srbije i Hrvatske su imali priliku da saznaju kako je organizovana institucionalna podrška i koje se sve aktivnosti i inicijative sprovode za bolji, kvalitetniji i život bez stereotipa različitih kategorija/grupa mladih, ali i žena u prestonici Austrije.


Studijskoj poseti prethodila je Završna konferencija u Zagrebu, kao i Predstavljanje rezultata u Srbiji, jer je jedna od aktivnosti bila i istraživanje po pitanju stereotipa u osnovnim školama u ove dve zemlje među 2.920 učenika i učenica iz 33 osnovne škole. Jedan od važnijih rezultate je taj da devojčicama kako odrastaju značajno pada samopouzdanje što je najprimetnije u sedmom i osmom razredu školovanja.


Stereotipi oblikuju različita očekivanja od učenika i učenica, što utiče na njihovu sliku o sebi, odnose s drugima, na uspešnost u školi i izbor budućeg obrazovanja i zanimanja. Zato su tokom projekta razvijeni i obrazovni materijali - priručnik i interaktivne karte, koji mogu da pomognu nastavnicima da prepoznaju stereotipe i aktivno doprinesu ostvarivanju jednakosti među učenicima i učenicima. Takođe, prosvetni radnici/ce su aktivno bili uključeni u aktivnosti prvo kroz radionice na Kojima su pripremljeni da se bore sa stereotipima, a potom su znanje implementirali na terenu u svakodnevnom radu sa učenicima/ama.

Tokom projekta sprovedeno je istraživanje o rodnim stereotipima u osnovnim školama u Srbiji i Hrvatskoj, kao i radionice za prosvetne radnike koji su znanje implementirali na terenu organizujući radionice sa svojim učenicima/ama. Iz Srbije su u projektu učestvovale i osnovne škole “Petar Vragolić” Ljubovija, “Dragomir Marković” Kruševac, “Dr Boško Vrebalov” Melenci, “Maršal Tito” Padina, “Dositej Obradović” Vražogrnac i “Jovan Jovanović Zmaj” Beograd.

Projekat je trajao dve godine i AFA organizacija je bila partner uz koordinatora MODE 1 i Grad Zagreb iz Hrvatske, a projekat je kofinansiran kroz program Evropske unije Prava, jednakost i građanstvo (REC), dok je Ministarstvo prosvete pružilo podršku sprovođenju projekta na teritoriji Srbije.

bottom of page