top of page

Kako podržati mala preduzeća tokom krize

Situacija sa COVID-19 se veoma brzo razvija. Mnogi od nas počinju da rade od kuće, dok su neki uveliko uveli taj režim. Sve je jasnije na koji način ćemo morati da se prilagodimo i prihvatimo novi način života.

Za mnoge male kompanije, kriza ovih razmera može biti veoma izazovna. Trenutno, veliki broj vlasnika malih firmi pokušavaju da smisle načine da se prilagode onlajn poslovanju, dok su drugi zabrinuti kako će isplatiti plate svojim zaposlenima. Iako ne možete posećivati svoj omiljeni bar ili ići u lokalnu prodavnicu na način na koji ste to do sada radili, još uvek postoje načini da podržite zajednicu malih preduzeća bez napuštanja kuće.


Kupite gift card


Poklon kartice su sjajan način da podržite vaše lokalne butike, restorane kao i prodavnice za kućne ljubimce jer nude mogućnost da podržite mali biznis tako što ćete nešto kupiti i koristiti u budućnosti. Pored toga, mnoga mala preduzeća sada nude kupovinu poklon kartica onlajn, te ne morate fizički ići u prodavnicu.


Kupujte lokalno – to jest onlajn


Ukoliko vaša omiljena mala preduzeća nude prodaju onlajn, razmislite o kupovini unapred za neke predstojeće rođendane ili slavlja. Sa jedne strane, možete precrtati tu obavezu sa vaše "to do" liste, dok sa druge strane pomažete malim kompanijama da prebrode krizna vremena.


Ukoliko su neke prodavnice i apoteke i dalje otvorene, razmislite o kupovini u lokalnoj prodavnici u odnosu na kupovinu u lancu marketa. I dalje ćete kupiti namirnice koje su vam neophodne, dok ćete pomoći vlasnicima tih prodavnica da prehrane svoju porodicu.


Naručite dostavu hrane


Na ovaj način pomoći ćete lokalnom restoranu koji ne sme da prima goste da nastavi svoj biznis i nakon što se kriza završi. Bez obzira šta naručite, vaš novac će biti podrška onima kojima zaista nedostaje trenutno.


Dajte veći bakšiš nego uobičajeno


Koronavirus ozbiljno utiče na uslužne delatnosti kao i na one radnike koji rade samo nekoliko sati nedeljno. Bez stalnog bakšiša koji uobičajeno dobijaju, ovi zaposleni ostaju bez novca. Dostavljači ili osoblje iz kuhinje će zaista ceniti vašu pomoć, a vi ćete se vratiti uživanju u svoje omiljene restorane nakon što se kriza završi.


Ostavite pozitivne utiske na mrežama


Ovo možete uraditi potpuno besplatno, traje samo nekoliko minuta a može se obaviti iz udobnosti vašeg kreveta. Mala preduzeća se oslanjaju na preglede. Ukoliko imate malo više slobodnog vremena nego obično, sada je savršeno vreme da posetite sajt vaše omiljene lokalne prodavnice i ostavite pozitivne utiske. Ukoliko ste i sami vlasnik malog preduzeća, sada imate dovoljno vremena da ljubazno odgovorite na sve komentare.


Donirajte lokalnoj neprofitnoj organizaciji


Neprofitne organizacije svakako nisu imune na uticaj krize. Buduće da svi praktikuju socijalno distanciranje i uglavnom borave kod kuće, neprofitne organizacije trpe zbog naglog smanjenja broja volontera, otkazivanja događaja, prikupljanja sredstava i smanjenja donacija.

Delite, delite i delite još malo


Svi vole dobru preporuku, a ponekad je zalaganje za vaš omiljeni mali biznis jednostavno kao i klik na dugme “share” na najnoviji post na društvenim mrežama. Ukoliko samo jedan od njihovih postova podelite na društvenim mrežama poput Facebook-a i Twitter-a i nekolicina vaših pratilaca obavi kupovinu, direktno ste pomogli ovom poslu.


Posvetite se na nove načine


Obzirom da odlazak u teretanu trenutno nije mogućnost, mnoge lokalne teretane nude internet video sesije za svoje članove, tako da ne propuštaju vežbanje ni tokom izolacije. Mnoga mala preduzeća trenutno nude alternative za uobičajene ponude. Odvojite minut kako biste videli da li vam neki onlajn kurs odgovara i podržite lokalnu zajednicu na inovativne načine.


Malim preduzećima treba naša podrška sada više nego ranije


Svi učimo kako da se prilagodimo ovom novom vremenu u kome smo se našli. Nakon što ste se pobrinuli da vodite računa o sebi i porodici, razmotrite i razmislite o primeni ovih nekoliko ideja kako biste podržali mala preduzeća u vašoj zajednici.


bottom of page