top of page

Kako da lako preuredite svoj inboks

Sada postoji poseban folder za sve one kontakte koji nisu poželjni u vašem inboksu. Gmail je napravio prečicu pod nazivom “Screened Out”, koji služi za pakovanje svih nepotrebnih mailova koje možete pregledati na svakih nekoliko dana, ili ih jednostavno ignorisati.

Ukoliko odlučite da kontaktu koji vam šalje mail nije mesto u vašem poštanskom sandučetu, sve njihove buduće poruke možete prebaciti u polje “Screened Out”, koji je skriven iza dodatnog menija.


Prebacivanje mailova u Screened Out direktorijum nije isto što i blokiranje ljudi ili obeležavanje njihove e-pošte kao neželjene, “spam” pošte. Dok spam polje sadrži zaista neželjenu poštu - ponude za raznorazne pilule, oglase za sumnjive internet kockarnice, pokušaje krađe identiteta - direktorij Screened Out namenjena je e-porukama koje biste nekad možda i poželeli da pogledate.


Ako dobijete neku reklamnu poruku koja nema u sebi ugrađenu opciju za odjavu, a što većina njih nema, samo napravite komandu filtriranja u Gmailu koje će pošiljaoca automatski prebaciti na listu Screened Out.


Kako da Screen Out svoj nalog?


Ako koristite Gmail, prvo morate da napravite nov folder. Postoji opcija ”Create new label” na dnu leve strane ekrana.


Kad god primite neželjenu e-poštu, sledite ove korake:


U inboksu kliknite desnim klikom miša na neželjenu e-poštu, a zatim u padajućem meniju odaberite “Find emails from” pa (ime kontakta). Ovde će se prikazati spisak svih e-poruka koje vam je osoba poslala.


Da ni u buduće ne dobijate mailove od ovog kontakta pritisnite strelicu na desnom kraju trake za pretragu i izaberite “Create Filter”.


Kao alternativu gore navedenim koracima, možete da kliknete na vertikalni “…” u gornjem desnom uglu nakon otvaranja adrese e-pošte, izaberite “Filter messages like this”, a zatim izaberite ”Create filter”.


Na sledećem ekranu, potvrdite “Skip the Inbox”, izaberite “Screened Out” oznaku pored “Apply the label” i potvrdite opciju “Also apply filter to matching conversations”. Zatim pritisnite “Create Filter”.

Ukoliko se predomislite u vezi sa nekim kontaktom, samo kliknite ikonu zupčanika, izaberite “See all settings”, a zatim kliknite opciju “Filters and Blocked Addresses”. Ovde možete obrisati pravila filtriranja za bilo koji od vaših kontakata.


Microcoftov Outlook takođe ima jednostavan postupak za Screening Out. U inboksu kliknite desnim klikom na miša i odaberite “Create Rule”. Zatim izaberite direktorijum “Screened Out” iz menija ”Select a folder”a zatim potvrdite ovo pravilo klikom na OK.


Kada jednom budete izbacili nekoliko kontakata, trebalo bi da se ubaci automatska memorija, i vi ćete lako pomeriti ostale neženjene kontakte na svoju Screening Out listu. A ako ikad budete oslobađali prostor za skladištenje e-pošte, imaćete čitavu fasciklu punu poruka koje možete lako poslati u "Junk".


Comentários


bottom of page