top of page

Izračunajte troškova života pomoću kalkulatora

Institut za ekonomsku politiku obezbeđuje dva alata koja vam mogu pomoći u računanju troškova života u vašem okruženju i bilo gde u zemlji.



Nije samo gas u pitanju. Sa inflacijom koja je gora nego ikada u prethodne četiri decenije, ovih dana cena gotovo svega raste. To znači da iako ste možda bili jedan od srećnih ljudi koji su prošle godine dobili povišicu, za vas se neće mnogo toga promeniti.


U Fast Company anketi iz avgusta prošle godine, oko polovina Amerikanaca je smatrala da se definicija "srednje klase" ne menja nabolje, čak i kada je 60% ispitanika opisalo svoja domaćinstva kao takva.


S obzirom na našu trenutnu ekonomsku situaciju, možda ćete se zapitati da li je vaše domaćinstvo uopšte više i u srednjoj klasi. Institut za ekonomsku politiku (EPI), neprofitni istraživački centar koji se fokusira na osobe sa srednjim prihodima, ima dva alata koja vam mogu pomoći da odgovorite na pitanje.


Prvi je kalkulator porodičnog budžeta, koji je prilično razumljiv. Samo unesete svoj okrug i državu i izaberete broj odraslih i dece u vašem domaćinstvu. Alat zatim pravi detaljnu listu potrepština - hrana, stanovanje, zdravstvena zaštita, briga o deci, itd. - i pokazuje koliko bi trebalo da zaradite za „skroman, ali adekvatan životni standard“ u toj oblasti. Takođe, korisno izračunava ove troškove po mesecima ili godini, tako da ih možete uporediti sa sopstvenim mesečnim ili godišnjim prihodom.


Drugi alat EPI-ja je mapa porodičnog budžeta, koja vam omogućava da vidite kako se vaše područje slaže u odnosu na druge oblasti u zemlji. Ovde ponovo možete da unesete svoj okrug i državu da biste videli detaljnu listu umerenih troškova na osnovu različitih tipova domaćinstava. Vizuelizacija mape označena bojama je posebno korisna i pregledna, sa skupljim oblastima označenim tamno-plavom bojom, a jeftinijim oblastima prikazanim svetlo-plavom bojom.


Još bolje, možete videti različite verzije mape na osnovu specifičnih troškova, što pokazuje veliku regionalnu varijaciju za svaki trošak. Na primer, mapa pokazuje da su troškovi čuvanja dece viši od prosečnih posebno rasprostranjeni na severoistoku, dok su troškovi prevoza znatno lošiji na zapadnoj obali. Visoki troškovi stanovanja, u međuvremenu, imaju tendenciju da se koncentrišu oko velikih metro područja.


EPI-jev kalkulator uključuje procene za više od 3.000 američkih okruga i izvore podataka iz brojnih saveznih agencija i neprofitnih grupa. Ovde možete pogledati kompletnu metodologiju.


bottom of page