top of page

Izraelski robot na Mesecu

Izraelski tim istraživača, predvođen Jarivom Bašom, od neformalnog dogovora uz kafu 2010. godine u gradiću blizu Tel Aviva, postao je prava ozbiljna multinacionalna organizacija koja ima cilj da bude prva grupa ljudi koja će na mesec poslati privatnog robota.


Jariv i njegovi prijatelji Kfir Damari i Jonatan Vajntraub su imali cilj da sa budžetom od 10 miliona dolara naprave robota, lansiraju ga i uspešno prizemlje na površinu Meseca. Oformili su SpaceIL neprofitno udruženje i nakon više od osam godina uspeli su da lansiraju robota kojeg nosi SpaceX Falcon 9 raketa koja je poletela iz Cape Canaveral vazduhoplovne baze na Floridi.


Međutim, od momenta kada se ideja pojavila, do momenta lansiranja osam godina kasnije, mnoge su se stvari promenile. Kako to obično biva, budžet koji je iznosio 10 miliona dolara udesetostručio se vremenom, ali uz uključivanje drugih zainteresovanih ljudi, ipak su uspeli da prebrode ovaj veliki problem.


Njihov osnovni motiv bio je da daju nadahnuće mladim naučnicima, a Izrael svetu prikažu kao zemlju koja je prva lansirala privatni objekat u mesečevu orbitu. Do sada su to radile samo državne agencije SAD-a, bivšeg SSSR-a i Kine. Čak ih i diskvalifikacija sa međunarodnog takmičenja usled probijanja roka, a samim tim i propuštena prilika da osvoje 20 miliona dolara nije omela u rešenosti da ostvare svoj san.


Od početka razvijanja ideje, organizacije i rada pa do konačnog proizvoda koji se kroz godine razvoja modifikovao i postao deset puta skuplji i mnogo masivniji, prošlo je više od osam godina. Svakako su uspeli u jednom, pokazali su svetu šta je sve moguće kada postoji volja, rešenost i cilj.


Putovanje robota će trajati oko 2 meseca i možemo očekivati njegovo sletanje 11. aprila ove godine.


Izvor: NY Times

bottom of page