top of page

Istraživanje NALED-a: NA SVAKI DINAR PODRŠKE PREDUZETNICAMA, SKORO PET ZA PREDUZETNIKE

Istraživanja pokazuju da su žene vlasnice i da upravljaju sa samo 31,7% preduzetničkih radnji i firmi u Srbiji, a kada je reč o konkursima za podršku i razvoj biznisa, tek je svako peto preduzeće upravo u vlasništvu žena. Ove činjenice predstavljaju prepreku povećanja udela žena u privredi, a samim tim i njihov doprinos ekonomskom razvoju, o čemu govori izveštaj NALED – a koji je pripremljen za potrebe Kancelarije UN Women, u okviru projekta „Rodna analiza ekonomskih programa i finansijskih mera u Srbiji“.



Na konkursima sprovedenim u Srbiji od 2016. do 2018. godine, dodeljena su bespovratna sredstva u iznosu nešto višem od milijardu dinara, od čega je oko 82% pripalo preduzećima u vlasništvu muškaraca. Dakle, na svaki dinar koji je dodeljen ženama, čak 4,6 dinara otišlo je suprotnom polu.


Sprovedene analize pokazuju da postoji niz ograničenja koja ove programe čine manje pogodnim za žene, iako su konkursi podjednako otvoreni za oba pola.


Postoje različite prepreke na koje žene nailaze kada su u pitanju konkursi: kriterijumi za dodelu novca su mahom usmereni na prerađivačke i izvozne delatnosti iako je poznato da su u tim delatnostima žene zastupljene u manjoj meri; programi su najčešće osmišljeni za privredna društva, dok su žene sklonije osnivanju preduzetničkih firmi.


Osim toga, jedna od prednosti prilikom apliciranja za sredstva je da preduzeća imaju veći broj zaposlenih, da se bave intenzivnom proizvodnjom i da poseduju veliki broj mašina i proizvodne objekte. Takođe, najčešće se zahteva sredstvo obezbeđenja (posedovanje nekretnine na primer), što u samom startu isključuje veliki broj žena s obzirom da su istraživanja pokazala da žene u svom vlasništvu imaju samo 24% nepokretnosti u Srbiji, što im automatski ukida čak i šansu da apliciraju za sredstva.


bottom of page