top of page

INICIJATIVA ZA VIŠE DEVOJAKA U TEHNOLOGIJAMA I INŽENJERSTVU: Dve radionice okupile 120 srednjoškolki

Updated: Jun 30, 2023


AFA organizacija u saradnji sa partnerima nastavlja da ohrabruje i osnažuje devojke da izučavaju STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) jer nova digitalna civilizacija u kojoj živimo kreira “zanimanjima budućnosti” u kojima su dominantne ove oblasti. Kako tradicionalno u ovim poslovima preovladavaju muškarci, važno je da se ulože dodatni napori da se što pre postigne rodna ravnopravnost na ovom polju, i da žene dobiju priliku da podjednako učestvuju u kreiranju zajedničke digitalne budućnosti.



“Poslovi budućnosti” se baziraju na STEM oblastima, ali se samo 35% devojaka u Srbiji odlučuje za prirodno-tehnološke fakultete dok se informaciono-komunikacionim tehnologijama bavi svega 25% žena. Kako bi se i na ovom polju postigla rodna ravnopravnost, All for All organizacija (AFA) već pet godina sprovodi inicijativu More Girls in STEAM (MOGIS), a u okviru koje su tokom maja održane dve nove „Jobs of the Future” radionice sa 120 učesnica iz gimnazija u Požarevcu i XIII beogradske.



„MOGIS Roadshows“ nisu samo prilika da se srednjoškolkama ukaže na značaj STEM oblasti za bavljenje najtraženijim i najbolje plaćenim poslovima na tržištu rada i da se motivišu da se opredele za fakultete koji im nude napredak u ovom polju, nego i mogućnost da se direktno povežu sa mentorkama, ekspertkinjama iz ovih oblasti iz najuspešnijih i najprogresivnijih kompanija, i iz prve ruke saznaju kako izgledaju profesije budućnosti, za koje će im biti neophodna znanja iz STEM oblasti.



- Kroz MOGIS inicijativu je do sada prošlo skoro hiljadu devojčica i devojaka koje su imale priliku da se kroz radionice i hakatone upoznaju sa značajem STEM oblasti i najtraženijim zanimanjima budućnosti, kao i sa ekspertkinjama iz ovih profesija. Osnaživanje devojčica i devojaka u STEM oblastima je jedna od glavnih dugoročnih inicijativa AFA organizacije, jer tehnologije oblikuju novi svet u kome živimo, a u njima ima veoma mali broj žena. Uz pomoć Kanadske ambasade koja je prepoznala značaj ovog projekta i donirala sredstva za izradu MOGIS online platforme, kreirali smo prostor za kontinuirano povezivanje i saradnju devojaka, mentorki, kompanija, škola i fakulteta, kako bi se omogućilo svima koji žele da daju doprinos u rešavanju ovog važnog izazova, ne samo iz perspektive rodne ravnopravnosti u tehnološkim zanimanjima već i za dobrobit ekonomije i društva u celini, jer su rodno izbalansirani timovi najkreativniji, najefikasniji i najuspešniji, a društva u kojima su žene podjednako uključene su najuspešnija i najsrećnija. Zato pozivamo sve društveno-odgovorne kompanije da nam se priključe, jer je ulaganje u MOGIS inicijativu ulaganje u talente, a samim tim i u ravnopravniju i produktivniju zajedničku budućnost - istakla je Žaklina Kušić, osnivač AFA i programska direktorka.

Osim što se na terenu devojke povezuju međusobno i sa uspešnim ženama iz velikih kompanija koje se bave inovacijama i tehnologijama, kroz registraciju na MOGIS platformi dobijaju mogućnost da ostanu u stalnom kontaktu, sve sa idejom da imaju relevantnu osobu kojoj mogu da se obrate za savet, pomoć i podršku.



- Ovo je bilo baš dobro predavanje i dobra prilika jer ste nam ponudili da naučimo dosta stvari. Dali ste nam kontakt, možemo da vam se javimo. Na svako pitanje koje smo imali odgovorili ste uz osmeh što je jako lepo. Izuzetno ste prijatni i ostavili ste utisak kao da smo prijateljice i samim tim smo lepše, i bolje slušale jer ste ostvarile prijateljski kontakt sa nama u roku od 45 minuta, što je baš fascinantno. Izuzetno pametne stvari smo čule i jako nam je bilo lepo - saglasne su učenice XIII beogradske gimnazije.

MOGIS obezbeđuje i mogućnost povezivanja devojaka sa budućim poslodavcima, kompanijama sa kojima AFA sarađuje kao partnerima i donatorima. MOGIS inicijativu podržala je UniCredit banka, zahvaljujući kojoj su održane već dve radionice, a inspirativne priče o svom putu ka napretku su podelile head of data office Marina Pejić, senior data analyst Isidora Palić, senior business analyst Magdalena Mitić Stamenković. Uz niz promotivnih aktivnosti, za septembar su u planu još dve radionice u srednjim školama, potom i hakaton ali i uključivanje novih partnera kako bi MOGIS inicijativa rasla.

- Posvećenost UniCredit-a daljem napretku zajednica prevazilazi pružanje finansijske podrške, na šta smo svi posebno ponosni. Budućnost svih nas zavisi od obrazovanja mladih, tako da je jedan od osnovnih stožera poslovanja naše banke upravo edukacija. Stoga, ne čudi činjenica da smo se priključili ovom projektu u saradnji sa AFA, jer na taj način zajednički doprinosimo osnaživanju devojčica da stiču STEM veštine, a kako bi sutra gradile budućnost u kojoj su sigurne u sebe i u svoje znanje - izjavila je Ivana Ivić, direktor za razvoj ljudi i organizacione kulture u UniCredit Banci Srbija.

bottom of page