top of page

Hack#Teen za Dan devojčica u IKT

U okviru nedavno pokrenute AFA Inicijative „More Girls in STEM - Više devojčica u nauci i tehnologiji“ organizujemo Hack#Teen, događaj koji ima za cilj da doprinese promociji i većem interesovanju devojčica za prirodne nauke i profesije budućnosti. U saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, obeležavamo Međunarodni dan devojčica u IKT i 20. aprila ćemo zajedno sa učenicama osnovnih škola tražiti odgovor na pitanje: Kako približiti STEM profesije devojčicama i motivisati ih za razvoj u polju nauke i tehnologije.


Sa učesnicama će zajedno raditi data anlitičarke i programerke iz Telekoma i kroz praktičan rad pokušati da dođu do najinovativnijih rešenja za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji. Na kraju dana, najbolje ideje će biti nagrađene – a pobednički tim će imati priliku da na AFA Nedelji inovacija predstavi svoju ideju u okviru Tinejdž stejdža.




Od izuzetne je važnosti da se prilagodimo digitalnom dobu i iskoristimo njegove pune potencijale koje mogu dovesti do velikih promena i doprinosa u zajednici, ekonomiji i uspostavljanju održivog društva u Srbiji. Sa druge strane, neiskorišćavanje ovih mogućnosti može dovesti do velikih razlika i digitalne diskriminacije, jer će 50% poslova koje danas obavljaju žene u narednih pet godina preuzeti veštačka inteligencija, prema prognozama sa prošlogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma.


Ova inicijativa je deo šire platforme "Više žena u nauci i tehnologiji", u okviru koje želimo da motivišemo devojčice da se opredele za zanimanja u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i da zajedno sa njima stvaramo naprednije društvo zasnovano na jednakosti.


Cilj projekta je da okupimo kompanije i pojedince koje žele da sarađuju i daju svoj doprinos i da kroz mentorske programe dodatne edukacije, projekte, meetupove i hakatone približimo devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet i motivišemo što veći broj njih da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti.


U narednom periodu AFA će organizovati mentorske programe, AfterSchool radionice i meetupove kako bi približili devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet!

bottom of page