top of page

Goldman Sachs više neće podržavati IPO za kompanije u čijem su upravnom odboru samo muškarci

Updated: Feb 4, 2020

Izvršni direktor Goldman Sachs-a, David Solomon, napravio je korak dalje u kreiranju gender balansa kada je reč o članovima odbora čija kompanija treba da prođe kroz inicijalnu javnu ponudu.


U intervjuu za CNBC, Solomon je izjavio da će se ova inicijativa posebno usredsrediti da se poveća broj žena u korporativnim odborima. „Proučavajući IPO (inicijalnu javnu ponudu) tokom poslednje četiri godine i učinak IPO-a, podaci govore da su rezultati daleko bolji kada se žena nađe u odboru od rezultata IPO-a gde u odborima nema žena“, izjavio je Solomon na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. „Dakle, od 1. jula u SAD-u i Evropi, nećemo da radimo IPO za kompanije, ukoliko te kompanije nemaju barem jednu ženu u upravnom odboru.“


U izjavi za “Post” iz Goldmana su najavili da će ovu politiku proširiti i na sve kompanije u kojima Goldman ima većinski akcijski udeo. Banka je saopštila da će pružiti pristup svakoj privatnoj kompaniji koja je zainteresovana za njihovu bazu potencijalnih kandidatkinja u odboru.


U SAD-u i zapadnoj Evropi nova politika će se fokusirati na nedovoljno zastupljene grupe po različitim kriterijumima, uključujući pol, rasu, etničku pripadnost, navodi izvor blizak banci.

Iako je Goldman, za sada, najveći finansijski igrač na tržištu koji je napravio hrabar potez u pogledu raznolikosti na nivou odbora, nije prvi. 2017. godine investicioni gigant State Street, sa sedištem u Bostonu, pokrenuo je svoju kampanju „Neustrašiva devojka“ kako bi izvršio pritisak na javna preduzeća da postave više žena u svoje upravne odbore.


Taj program je postao poznat po istoimenoj skulpturi koju je State Street postavio kao simbol, koja je do decembra 2018. godine stajala nasuprot kipa „Charging Bull“ u blizini Vol Strita a koja sada stoji ispred Njujorške berze. Stejt Strit tvrdi da je tom prilikom više od 300 kompanija poslušalo njihove savete i postavilo žene u svoje odbore.


bottom of page