top of page

Globalni klimatski protest: sve što treba da znate

Globalni klimatski protest je svetski događaj zbog kojeg su omladina i odrasli svuda širom sveta uzimali slobodne dane kako iz škole tako i sa posla da bi se okupili i tražili oštrije mere protiv ekoloških promena koje se dešavaju.



Protest je doveo do toga da mnoge kompanije zatvaraju svoje radnje i gase svoje internet stranice dok radnici u tehnologiji koriste ovu priliku da bi podstakli svoje poslodavce da promene politike preduzeća. Čak dve hiljade naučnika podržava akcije i ovaj cilj.


Šta je ovaj događaj?


Događaji su inspirisani Švedskom aktivistkinjom Gretom Tunberg, koja je počela da izostaje iz škole svakog petka kako bi skrenula pažnju na klimatske promene koje se dešavaju oko nas. Mladi oko sveta prate njen primer već duže od godinu dana.


Događaj se odigrao ove nedelje kako bi bio usklađen sa samitom o klimatskim promenama koje organizuje Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija u Njujorku. Tunberg je nedavno otplovila za Njujork kako bi bila na protestu sa globalnim liderima. U toku nedelje dešavaće se događaji i u drugim gradovima, počev od protesta u Dulutu, u Minesoti, čiji je cilj protest protiv kompanija koje finansiraju upotrebu fosilnih goriva u San Francisku. Takođe, veliki broj protesta je planiran za 27. septembar.


Grad Njujork dozvolio je studentima da izostaju iz škole zbog ovih protesta. Doktori širom zemlje nudili su lekarska opravdanja učenicima kako bi mogli da izostanu sa nastave zbog protesta protiv klimatskih promena.


Gde je događaj organizovan?


Protesti će biti održani u velikim gradovima, ali će takođe biti organizovani i u manjim lokalnim zajednicama. Više od 4,500 protesta je planirano širom sveta.


Koji su ciljevi protesta?


Listu zahteva čini “Novi Zeleni dogovor”, poput poštovanja domorodačkih zemalja i suvereniteta, ekološku pravdu, zaštitu biodiverziteta, i održive agrokulture.


Kako je poslovna zajednica uključena?


Lista kompanija koje zatvaraju svoje poslovne jedinice, poprilično je velika, sve sa ciljem da svojim zaposlenima daju podršku u učestvovanju na protestima. Druge kompanije gase svoje internet stranice i preusmeravaju ljude na informacije o klimatskim promenama.

Kod drugih kompanija, iako poslodavci neće zatvoriti svoje biznise, zaposleni planiraju da napuste posao. U Amazonu, više od 1,500 zaposlenih izlazi sa posla kako bi protestovali novu održivu politiku Amazona, za koju tvrde da nije dovoljno dobra.


Pridružite se akciji!

U preko 150 zemalja pojačava se podrška mladima koji protestuju protiv kllimatskih promena i zahtevaju promene politike koje nanose štetu našoj planeti. Milioni odraslih se pridružuju ogromnom talasu koji će pokrenuti akciju širom sveta. Hitnost klimatske krize zahteva novi pristup usredsređen na ljudska prava, jednakost i pravdu. Priključite se i vi globalnom pokretu protiv klimatskih promena: https://globalclimatestrike.net/#join

bottom of page