top of page

Fortune lista najmoćnijih žena za 2021. godinu



Malo je reći da je pandemija uticala na promenu poslovanja zbog čega ne iznenađuje podatak da tri od deset najmoćnijih žena sa Fortune liste za 2021. godinu vode kompanije u zdravstvenom sektoru ili da je polovina njih dospela na CEO poziciju upravo tokom pandemije.

Prvo mesto na listi pripada Karen Lynch, direktorki CVS Health. Karen se našla na prvom mestu iz dva velika razloga: Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti u februaru 2021. godine, učinila je CVS glavnim igračem u borbi protiv pandemije u SAD-u, pretvarajući ga u centar za Covid testove i vakcine, a sada vredno radi na transformisanju načina na koji se pružaju zdravstvene usluge.



Na drugom mestu nalazi se Jane Fraser, izvršna direktorka Citigroup-a. Pruzimanjem ove funkcije, postala je prva žena na čelu velike Wall Street banke. Fortune ističe da je Jane pravila planove za prodaju neuspešnih delova potrošačkih operacija kompanije i objedinjavala Citi-jev posao upravljanja bogatstvom.



Predsedavajuća i izvršna direktorka kompanije Accenture, Julie Sweet, koja je na Fortune listi za 2020. godinu bila prvorangirana, ovog puta se našla na trećem mestu. Za vreme njenog obavljanja ove funkcije, konsultantska firma je zabeležila rast prihoda od 14% u fiskalnoj 2021. godini, uložila velika sredstva u vodeće tehnologije kao što su 5G i blockchain i postavila ambiciozne ekološke ciljeve, kao što su nulte emisije ugljenika i nulti otpad do 2025. godine.


Takođe, na Fortune listi najmoćnijih žena za 2021. godinu našle su se i Rosalind Brewer, izvršna direktorka Walgreens Boots Alliance, na šestom mestu i Thasunda Brown Duckett, predsednica i izvršna direktorka investicione firme TIAA, na desetom mestu. Rosalind i Thasunda su trenutno jedine dve crne žene izvršne direktorke kompanija sa liste Fortune 500. Pored vođenja velikih kompanija vrednih više milijardi dolara, obe su dale prioritet negovanju jednakosti.


Naredna lista prikazuje 10 najmoćnijih žena sa Fortune liste za 2021. godinu:


1. Karen Lynch, CEO, CVS Health

2. Jane Fraser, CEO, Citi

3. Julie Sweet, Chairman and CEO, Accenture

4. Carol Tomé, CEO, UPS

5. Mary Barra, Chairman and CEO, GM

6. Rosalind Brewer, CEO, Walgreens Boots Alliance

7. Gail Broudreaux, President and CEO, Anthem

8. Abigail Johnson, Chairman and CEO, Fidelity Investments

9. Ruth Porat, Senior Vice President and Chief Financial Officer, Alphabet

10. Thasunda Brown Duckett, President and CEO, TIAA


Izvor: CNN

bottom of page