top of page

FBI: Hakeri tokom 2020. zaradili preko četiri milijarde dolara

FBI je nedavno objavio godišnji izveštaj o sajber kriminalu na teritoriji SAD-a, beležeći rekordan broj žalbi i finansijskih gubitaka u 2020. godini!


Internet Crime Complaint Center (IC3) primio je prošle godine 791.790 žalbi koje se odnose na napade hakera - što je za 69% više u odnosu na 2019. godinu. Hakeri su tokom 2020. godine “zaradili” preko četiri milijarde dolara, pri čemu se najveći deo prevara odnosio na krađu identiteta, prevare vezane za neplaćanje/neisporučivanje i iznudu, dok polovina gubitaka otpada na prevare putem mejla.

Prema izveštaju IC3, broj napada koji uključuje interakciju putem mejla činilo je 19.369 slučajeva u 2020. godini, što je za 19% manje u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, samo ova vrsta sajber kriminala prouzrokovala je 1,8 milijardi dolara gubitaka, u poređenju sa 1,7 milijardi dolara u 2019. godini.


Tokom 2020. povećao se i broj napada koji su podrazumevali krađu identiteta pri čemu se najveći broj odnosi na pretvaranje sredstava u kriptovalute. U ovakvim slučajevima, žrtve su hakerima davale podatke iz ličnih dokumenata, poput lične karte, i to nakon što su stekli njihovo poverenje. Nakon toga su ovi podaci korišćeni za kompromitovanje bankovnih računa, a ukradeni novac pretvaran u kriptovalute, posle čega im se gubi svaki trag.


Od 2018. godine FBI ima tim za povrat sredstava (RAT) specijalizovan za zamrzavanje računa koji se koriste za neovlašćene transfere i povrat novca koji još uvek može da se prati. Tokom prethodne godine, RAT je uspeo da zamrzne i oporavi nešto više od 82% ukupne sume od 463 miliona dolara prijavljenih u 1303 incidenta.


Posmatrajući podatke iz najnovijeg izveštaja IC3, sajber criminal je zabeležio značajan rast u 2020. godini, kako u pogledu podnetih žalbi, tako i u pogledu izgubljenog novca.


Hakerska “industrija” postaje sve više privlačna ljudima koji žele laku zaradu. Međutim, kriminal je ipak kriminal, u kom god obliku bio. Prevare putem mejla nisu toliko očigledne kao nekada i obično sadrže dovoljno suptilnih nagoveštaja uz pomoć kojih možete da prepoznate o čemu se radi. Takođe, budite pažljivi prilikom izbora sadržaja koji ćete objaviti na svojim mrežama kako ne biste postali još jedna meta hakerskih prevara!


Izvor: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/fbi-over-42-billion-officially-lost-to-cybercrime-in-2020/

bottom of page