top of page

Došlo je vreme da Svetsku banku predvodi žena!

Nakon odlaska Džim Jong Kima sa čela Svetske banke, gde se tokom šestogodišnjeg mandata borio protiv klimatskih promenama, pandemijama i izbeglicama, na čelu ove organizacije bi se nakon 74 godine mogla naći žena.


Kada je Svetska banka osnovana, tokom Drugog svetskog rata, predvodio ju je Amerikanac, sa džentlmenskim sporazumom da će MMF predvoditi Evropljanin. MMF je prvi probio ovo stakleno zvono imenovanjem Francuskinje Kristine Lagard na čelo ove institucije. Ona je ujedno bila i prvi ženski ministar finansija u u državama G7.


Sve više lidera se obavezuje na rodno ravnopravne kabinete, pri čemu se žene nalaze na čelu mnogih ključnih resora kao što su odbrana, pravda i trgovina. Postavlja se pitanje, ako žene mogu biti korisnice Svetke banke, zbog čega se ne bi nalazile i na njenom čelu?

Istraživanja su povezala žensko rukovodstvo sa većim performansama i jačim donošenjem odluka. Podaci su pokazali da žene na vlasti imaju veću šansu da podrže politiku koja unapređuje rodnu ravnopravnost i socijalnu zaštitu.


Za vreme Kimovog mandata Svetska banka je napravila određene vidljive korake ka postizanju rodne ravnopravnosti u svojim najvišim redovima, što je važna prekretnica. Ulaganje u žensko preduzetništvo je bilo u fokusu njegovog mandata, uključujući i osnivanje Inicijative za finansiranje žena preduzetnica, najvećeg fonda za podršku ženskom pristupu kapitalu.


Banka u svojim redovima ima kvalitetne kandidatkinje. Za privremenog predsednika, početkom februara 2019. izabrana je Kristalina Georgieva, iz Bugarske.


Izvor: Fortune

bottom of page