top of page

Dizajn ove kuće je potpuno besplatan i mogao bi da spasi svet

Svako može preuzeti planove za izgradnju kuće koja je pobedila na takmičenju u Arizoni, i koji je usmeren na pokretanje energetski efikasne gradnje.



Pre nekoliko godina, gradski funkcioneri u Feniksu u Arizoni tražili su način da odgovore na potrebu za održivom arhitekturom u njihovom toplom i suvom okruženju. Tokom 2016. godine, zvaničnici su osmislili plan za grad bez ikakvog otpada. Podsticanje domova sa niskom potrošnjom energije bio je deo njihovih ciljeva održivosti, ali dizajnerske usluge mogu biti skupe i nabavka materijala može da bude veoma spora.


Grad i odeljenje Američkog instituta za arhitekte u Arizoni su 2017. godine osmislili su konkurs za dizajn pod nazivom “Održivi dizajn kuće” sa ciljem da ponudi pobednički plan svima bez ikakvih troškova. Konkurs je pozvao lokalne arhitekte da dizajniraju domove koji nemaju potrošnju energije, odnosno koji stvara onoliko energije koliko koristi. Prijave arhitekata morale su da budu ocenjene prema službenom sistemu kućne energije ili HERS-u, koji meri energetsku efikasnost kuće u jednoj porodici. Što je niži indeksni rezultat, to je kuća efikasnija. Konkurs za dizajn zahtevao je HERS ocenu 30, koja je 70% niža od većine kuća.


Pobednica konkursa, Marlin Imirzian sa arhitektama saradnicima, napravila je dizajn kuće, koja je nazvana HOME nz, sa impresivnom HERS ocenom koja je iznosila nula. Nagrada od 100.000 dolara pripala je njenoj firmi, a dizajn je sada dostupan za široku upotrebu. Grad Feniks je besplatno pružio planove za izgradnju HOME nz kako bi ohrabrio javnost da gradi više ekološki prihvatljivih domova.


Prema Ministarstvu energetike SAD-a, većina novoizgrađenih domova ima indeks HERS od 100. Kuće poput HOME nz nam pokazuju koliko je važno uzeti u obzir troškove energije tokom celog procesa dizajniranja.


HOME nz je kuća od 2.100 kvadratnih metara čija izgradnja košta 344.000 dolara. Da bi zadovoljili energetske potrebe takmičenja, Imirzian i njen tim pomno su analizirali i istraživali materijale, i pratili ponašanje krova, plafona i zida, koji su zamišljeni kao kontinuirana barijera kako bi se smanjio bilo kakav protok vazduha.


Budući da je vreme u Feniksu ekstremno toplo, dizajn uključuje staklo koje smanjuje prenos toplote spolja i platnene ekrane za veću hladovinu i pasivno hlađenje bez pomoći klimatskih jedinica. Solarni dimnjak kuće, koji je opremljen zaštitnim slojem koji se otvara i zatvara u zavisnosti od vremenskih uslova i izolovani zidni i krovni paneli naglašavaju jednostavne načine na koje se energetska efikasnost može integrisati u izgradnju.


Arhitekta je takođe razmotrila važnost izrade prilagodivog dizajna kuće. Proces dizajniranja HOME nz trajao je nekoliko meseci. Imirzian i njen tim morali su da izrade građevinsku dokumentaciju, dobiju odobrenje, gradske dozvole i čak da ažuriraju dizajn kada su se građevinske norme Feniksa promenile u 2018. godini. Na kraju se njihov trud isplatio i doveo do stvaranja jednog fantastičnog dizajna u pogledu očuvanja okoline.

bottom of page