top of page

Da li prirodni sapuni i sredstva za čišćenje štite od COVID-19?

Ispunjavanje svakodnevnih obaveza i rutina je danas umnogome drugačije nego što je bilo. Bez obzira na to da li ste se distancirali ili ste u karantinu i u potpunoj izolaciji, u svakom od tih slučajeva je podjednako važno oprati ruke (danas se čini da je to mnogo češće nego ranije) i pobrinuti se da su uobičajeni predmeti koje dodirujete čisti. Međutim, naše čišćenje je podjednako efikasno kao sredstva koja upotrebljavamo u te svrhe, zar ne?

Kako biste smanjili mogućnost oboljevanja od COVID-19, da li je potrebno koristiti najjači antibakterijski sapun koji možete pronaći? Dr Andrew Pavia, načelnica odeljenja za dečje infektivne bolesti, sa univerziteta Utah, objašnjava kako je sapun koji koristimo za svakodnevno pranje ruku, sasvim dovoljan.


Postavlja se pitanje zašto ne treba kupovati antibakterijske sapune, a odgovor glasi da je COVID-19 pre svega virus a ne bakterija. Bez obzira da li je sapun prirodan, ručno rađen ili penast, on se sastoji od takozvanih “molekula sapuna” koji poseduju hidrofobna (otpornost na vodu) i hidrofilna (privlačna za vodu) svojstva. Kada sapun spustimo u vodu, hidrofilni delovi sitnih molekula sapuna se usmeravaju prema spolja i rastvaraju masne supstance i lipide. Sapun je u stanju da rastvori zaštitni omotač oko virusa i na taj način ga čini mnogo manje sposobnim za opstanak – dok se nakon ispiranja ruku vodom, omotač virusa u potpunosti uklanja i sam virus nestaje.


„Pranjem ruku sapunom i vodom uklanjate virus i sluznicu koja je povezana s virusom sa vaše kože. A ako nije na vašoj koži, neće se ući u vas. " dodaje dr Pavia.


Koje sapune je dobro koristiti?


U osnovi, sapuni poput Dove ili Palmolive su uvek dobar izbor, ali dr Pavia izjavljuje da je svaki sapun pametan izbor. „Sve vrste sapuna uklanjaju površinske nečistoće a to je ono što želite. Ukoliko je jedno od pitanja ljudi: „Imam ručno izrađene sapune, da li ih je dobro koristiti?“ Da, potpuno su u redu. Oni su takođe sapun. "


Iako se smatra drugom linijom odbrane (ističe se rezervom i neće funkcionisati ukoliko su vam ruke užasno prljave), to je sredstvo za čišćenje ruku koje bi trebalo da sadrži najmanje 60% alkohola kako bi bilo efikasno. Dezinfekciono sredstvo za ruke deluje tako što deaktivira molekule RNK u koronavirusu, sprečavajući njegovu sposobnost da se replikuje i umnožava. "Ne preporučujem sredstva za čišćenje ruku bez alkohola", kaže dr Pavia.


Ukoliko ste u potrazi za sredstvima koja najefikasnije dezinfikuju prostor, ne možete se u potpunosti uzdati u sredstva koja koristite u svakodnevnom čišćenju. Veoma je važno očistiti masne površine pre nego što se uradi dezinfekcija površina.


Trenutno je EPA (US Environmental Protection Agency) izdala listu dezinfekcionih sredstava koje ispunjavaju kriterijume za upotrebu protiv SARS-CoV-2 odnosno COVID-19. Lista se ažurira dodatnim proizvodima koji ispunjavaju ove vrlo specifične kriterijume. Važna napomena je da je sama upotreba ovih sredstava po uputstvu neophodna kako bi njihovo korišćenje bilo uspešno.


Ostaje pitanje: na šta treba da se fokusirate prilikom čišćenja - i koliko često treba čistiti?

Treba se fokusirati na održavanje saniteta za predmete sa kojima često dolazimo u kontakt poput gelendera, kvaki, slavina, tastatura na računaru i telefona. Veoma je smesleno obrisati telefon dva puta dnevno, dok se ostale površine koje se često dodiruju mogu obrisati dezinfikacionim sredstvom jednom dnevno.


bottom of page