top of page

Mlada i uspešna: ko je 25-godišnjakinja koju nazivaju novim Ajnštajnom?

Updated: Feb 11, 2019

Ako prvo krenemo od osnovnih podataka kao što je to da su žene uglavnom manje plaćene za iste poslove u odnosu na svoje muške kolege, zatim da se žene boje da li će zadržati posao nakon trudničkog bolovanja ili da postoji izgovor i uvek “ali” za prijavljena seksualna zlostavljanja ili silovanja, shvatamo da stanje po pitanju rodne ravnopravnosti zapravo alarmantno. Zato se uvek pozivamo na devojke i žene koje su uspele u svojim karijerama, uprkos svim ovim činjenicama i kao takve predstavljaju primer svima nama.


Sabrina Pasterski dolazi iz sveta fizike i prirodnih nauka, rođena je u Čikagu 1993. godine i još kao mala pokazivala je interesovanja za učenje tačno određenih stvari i tehničkih projekata. Još kao dete svojim roditeljima je rekla da u svom životu želi da se bavi izradom aviona i sa svojih 13 godina napravila je projekat svog prvog aviona sa jednim motorom i to radom od samo nešto više od godinu dana. Sabrinin proces rada kamerom je pratio njen otac i ovaj video zapis je postao izuzetno gledan među svima onima koji prate oblast avijacije. Zatim je posle 3 godine izašla na naslovnim stranama novina širom SAD kao najmlađa osoba u istoriji koja je upravljala avionom, koji je sama proizvela. Čak je magazin Forbes nije zaobišao i bila zabeležena u popisu najvećih mladih talenata.

Svoje školovanje je nastavila u smeru nauke, a studije je završila na prestižnom MIT-u sa najboljim prosekom, a trenutno je doktorant na Harvardu. U međuvremenu se prvenstveno počela baviti teorijskom fizikom, odnosno proučavanjem crnih rupa i prostorom vremena, s fokusom na razumevanju sile gravitacije u kontekstu kvantne mehanike.

Više je puta nazivana „novim Ajnštajnom“, Jef Bezos joj je rekao kako je posao čeka čim završi studije, a veliki Stiven Hoking je u svojim radovima citirao nekoliko njenih radova. Međutim, Pasterski je skromna i uporno ponavlja kako je Ajnštajn bio samo jedan, a kako se ona tek treba dokazati nekim zaista revolucionarnim otkrićem. Teorija koja je dosad privukla možda i najviše pažnje je ona koja govori da se radioaktivnost može uočiti i do 300 metara iznad zemlje, što je vrlo korisno u kontekstu smanjenja terorističkih pretnji, a samu teoriju dokazala je sa 95-postotnom sigurnošću. Krenula je i sa držanjem predavanja širom sveta i brojni studenti i profesori je žele čuti. Od svojih vršnjaka ne razlikuje samo po intelektualnom dometu, već i po tome što ne koristi drutvene mreže, ne poseduje pametni telefon, nikada nije imala dečka i nije probala alkohol ni cigarete. Činjenica je da ova mlada dama ima svoj cilj i potpuno je posvećena nauci.

Ova priča govori kako ćemo tek slušati o Sabrininim uspesima, a ovaj primer definitivno nije usamljen, samo je Sabrina imala tu sreću da bude rođena u zemlji koja zna da ulaže u velike talente bez obzira na to kojeg su pola. Takvu sreću možda neće doživeti devojčice u nekim drugim krajevima sveta, ali svakako ovo dobar podsticaj za razbijanje stereotipa o tome da se devojčice isključivo igraju sa lutkama od svog ranog detnjstva.


Izvor: sajt Buro

bottom of page