top of page

Britanski aktivisti sprovode akciju “klimatsko proleće“ širom planete

Čini se da su disraptivne taktike jedini način da se vlade zemalja osveste i pokrenu. Britanski parlament proglasio je stanje klimatske uzbune nakon brojnih kampanja koje su sprovodili aktivisti širom zemlje. Uz oštra upozorenja klimatologa, učesnika UN-ovog panela o globalnom zagrevanju, te prošlogodišnjih toplotnih talasa i požara koji su pogodili severnu hemisferu, na hiljade novih aktivista se pokrenulo i priključilo protestima i građanskim nemirima, rizikujući da budu uhapšeni u nameri da podignu svest vlasti o važnosti smanjenja upotrebe fosilnih goriva.



„Budite hrabri, delujte, nemojte čekati i misliti da vam je za promenu potrebno milion ljudi. Pet hiljada je sasvim dovoljno“, rekla je Farhana Jamin koja je vodeća figura u pokretu Pobune protiv izumiranja (Extinction Rebellion) koja je podstakla nacionalnu debatu o klimatskim promenama.

Farhana je govorila za Rojters ispred Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva 1. maja ove godine, kada su zakonodavci, u odgovoru na proteste, doneli simboličnu deklaraciju posvećenu problemima klimatske krize.


Dok niko ne može da tvrdi da će protesti dovesti do promena u upotrebi energije, transportu i poljoprivrednoj proizvodnji koje su neophodne za sprečavanje daljeg izumiranja vrsta, danas je sigurno došao pravi trenutak da vlade zemalja redefinišu nacionalne politike usmerene ka rešavanju ovih problema.


Protesti u Britaniji su pokrenuli i mlade aktiviste u SAD-u, poput Pokreta Izlazećeg Sunca koji podržavaju donošenje Zelenog Nju Dila koji je usmeren ka problemima klimatskih promena i rastućih ekonomskih nejednakosti. Naziv Zeleni Nju Dil vezan je za socijalne i ekonomske promene koje je američki predsednik Frenklin Ruzvelt sproveo u odgovoru na Veliku depresiju.

Većina demokratskih kandidata za predsedničke izbore, uključujući Bernija Sandersa, Kamala Harisa i Elizabet Varen, prigrlili su Zeleni Nju Dil (Green New Deal).


Procenjenuje se da je 1.5 miliona učenika i studenata čulo poziv šesnaestogodišnje Šveđanke, učenice i aktivistkinje, Grete Tunberg da izađu iz svojih učionica i bore se za planetu na kojoj će odrastati. Aktivistički pokreti čiji su članovi učenici i studenti posebno su pristuni u Nemačkoj, gde su protesti dovodili do građanskih nemira u kojima su blokirani rudnici uglja.


Inspirišući na desetine novih ogranaka, Pobuna protiv izumiranja koja je osnovana u oktrobru 2018. godine motivisala je i starosedelačke zajednice u Severnoj Americi, Australiji i Južnoj Americi da pruže otpor postavljanju novih naftnih cevovoda.


„Ono na čemu radimo je usmereno manje ka zakonodavstvu, a više je okrenuto razvoju osećaja šta je normalno, prirodno i očigledno.“ Izjavio je Bil MekKiben, vodeći američki aktivista na polju zaštite životne okoline i suosnivač 350. org kampanje zaštite životne sredine

Kako bi podržala jedanaestodnevne proteste održane u Londonu, jedna grupa španskih aktivista je 15. aprila ove godine blokirala madridski saobraćaj zatvarajući prilaz sedištu energetske kompanije Repsol.


„Uspeh „klimatskog proleća“ u Velikoj Britaniji, inspirisao nas je i dao nam podsticaj da se pokrenemo“ – reči su Nika Eliadesa, jednog od aktivista španskog ogranka pokreta Pobune protiv Izumiranja.

Od protesta ispred Parlamenta Velike Britanije, do zahteva da se zna istina o uništenju planete vezivanjem učesnika protesta za ružičasti brod koji je "plovio"ulicama Londona, protesti u Britaniji obezbedili su model po kom dobro organizovana građanska neposlušnost može dovesti do privlačenja medijske i političke pažnje.


Međutim, mišljenja o njihovim metodama su podeljena. Samo petina građana podržava taktike ove grupe i pored toga što više od polovine ispitanika veruje da klimatske promene mogu da dovedu do izumiranja ljudske vrste.


Glavni cilj ovog pokreta je da utiče na odluke vlada zemalja o rapidnom smanjenju emisije ugljen-dioksida koji šteti prirodi.

Prativši spektakl aktivista Pobune protiv izumiranja koji su dovodili delove Londona u zastoj, zagovornici zaštite životne sredine u Sjedinjenim Američkim Državama finalizuju plan za glavni udar ove jeseni – efektivno podsticanje odraslih da slede primer dece koja su napuštala učionice kako bi se borila za prava planete na kojoj odrastaju.

bottom of page