top of page

Banksy najnoviju sliku posvetio zdravstvenim radnicima

Banksy poslednjim umetničkim delom iskazuje zahvalnost svim zdravstvenim radnicima. Misteriozni umetnik otkrio je svoje novo umetničko delo u Opštoj bolnici u Sautemptonu u Velikoj Britaniji. Rad je postavljen u blizini odeljenja hitne pomoći u saradnji sa bolničkim rukovodiocima. Slika će moći da se vidi do jeseni, kada će se na aukciji prikupiti sredstva za Nacionalnu zdravstvenu službu Velike Britanije.



Paula Hed, generalni direktor Univerzitetske bolnice Soutempton, izjavila je: “Našu bolnicu direktno je pogodio gubitak voljenih i uvaženih članova osoblja i prijatelja. Činjenica da je Banksy odabrao baš nas da prikaže izuzetan doprinos svih u zdravstvenoj službi Velike Britanije, u ovim teškim trenucima, velika je čast.”


Umetničko delo prikazuje dečaka koji se igra sa svojim igračkama i pored njega se nalazi mala kanta za smeće. Figurice Betmena i Spajdermena stoje na vrhu kante. Pažnja dečaka posebno je usmerena na jednu igračku: figuricu medicinske sestre. Sa zaštitnom maskom za lice i plaštom, medicinska sestra drži ispruženu ruku poput akcionih heroja spremnih da spasu svet. Slika je crno-bela, osim simbola crvenog krsta na uniformi medicinske sestre.


U poruci bolničkom osoblju Banksy je napisao: „Hvala na svemu što činite. Nadam se da će ovo malo uneti vedrine na vaše radno mesto, iako je skoro skroz crno-belo."


Ovo je drugi put da umetnik na svoj jedinstven način izražava zahvalnost medicinskim radnicima u doba pandemije. Na jedno od njegovih najpoznatijih radova, poznato kao „Devojka sa probušenim ušima“, nedavno je dodata džinovska maska za lice.


bottom of page