top of page

AFA Women4Cyber forum 14. septembra u Beogradu


AFA organizuje drugi Women4Cyber forum, a ove godine će skup posvećen digitalnoj bezbednosti biti održan 14. septembra u Privrednoj komori Srbije. Tema je “Zakon o informacionoj bezbednosti Republike Srbije - izazovi u primeni i povećanje zaposlenosti žena u sajberbezbednosti”.

Cilj regionalnog skupa je istaći važnost sajberbezbednosti u digitalnom dobu i promovisati profesiju budućnosti među ženama, imajući u vidu veliki rodni jaz i nedostatak talenata u ovom polju. Na skupu će govoriti eksperti iz digitalne bezbednosti o trenutnim trendovima, kao i potrebi za strukom u različitim sektorima, kako u Srbiji tako i svetu. Biće predstavljeni i primeri dobre prakse iz mentorskog programa koji je AFA sprovodila u okviru Women4Cyber Chapter Srbija.

Prethodnih godinu dana je sedam devojaka imalo priliku da sarađuje sa ekspertima iz sajberbezbednosti na rešavanju izazova iz ove struke i svakoj je dodeljen mentor/ka. Takođe, projekat ima i youth ambassadors Tatjanu Simić i Branislavu Jeličić koje promovišu temu među mladima, ali i šire.


Predsednica Women4Cyber Chapter Srbija Sanja Kekić ponosna je na urađeno u okviru programa.


- Misija AFA jeste da podigne digitalnu kompetentnost i kompetitivnost žena i devojaka u Srbiji, i upravo je to ono čime se bavimo kroz Women4Cyber inicijativu. Ponosna sam na ulogu koju imam u ovom programu, a još ponosnija što smo omogućili da se žene dodatno obrazuju u saradnji sa stručnjacima što im je omogućilo da osim novog, dobiju i praktično znanje, primenjivo u svakodnevnom radu, a jedna devojka je zahvaljujući Mentorskom programu koji smo organizovali zaposlila u firmi mentora sa kojim je sarađivala. Forumom u septembru želimo da upoznamo ljude sa ovim pričama, ali i da pokrenemo nove teme važne za sajberbezbednost, sa fokusom na izazove u primeni Zakona o informacionoj bezbednosti. Svet je digitalan, sve digitalniji, a polovinu populacije čine žene i one i u ovo polje moraju podjednako da se uključe kako bi struka mogla na adekvatan način mogla da zaštiti sajberprostor – istakla je Sanja Kekić.

Women4Cyber Srbija kao deo evropske Womn4Cyber fondacije je pokrenut u okviru AFA 8. marta 2021. godine. Centralni događaji su forumi posvećeni ovoj temi, uz niz drugih aktivnosti sa ciljem afirmacije žena u digitalnom svetu.

bottom of page