top of page

AFA uspešno sprovela MOGIS projekat posvećen većem broju devojčica i devojaka u STEAM oblastima

MOGIS projekat, podržan od strane Kanadske ambasade, podrazumevao je organizaciju hakatona za srednjoškolke, panel diskusiju u kojoj su učestvovali istaknuti ženski uzori u STEAM-u, radionicu u oblasti veštačke inteligencije, kao i kreiranje i podizanje MOGIS platforme za dugoročnu podršku devojkama u STEAM oblastima.


AFA organizacija je sa MOGIS projektom započela u julu 2021. godine i sada privodi projekat kraju sa sjajnim rezultatima. Ideja ovog projekta jeste da podstakne što više devojčica i devojaka da grade svoje karijere u zanimanjima budućnosti - nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici.


U okviru ovog projekta pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je organizovan hakaton za srednjoškolke, Hack IT Girl. Hakaton je okupio 140 srednjoškolki iz gradova širom Srbije i održao se 1. i 2. decembra. Tokom dvodnevnog takmičenja, srednjoškolke su zakoračile u svet tehnologije, nauke i veštačke inteligencije na njima razumljiv i kreativan način. Prepoznajući nedostatak ženskih uzora kao jedan od najvećih razloga zašto se devojčice ne opredeljuju za STEAM zanimanja, tokom hakatona devojke su imale priliku da rade sa sjajnim mentorkama iz velikih i poznatih tehnoloških komapnija ili uopšte iz tehnološke struke. Na ovom takmičenju imali smo podršku mentorki iz kompanija Schneider Electric, 3Lateral, IDC, Comtrade, SAGA, IBM, Levi9, CWP Global, Hydrogrid, FEFA, Shtreber, IOLAR, 8Dots, E-paušal, 4zida, Optic Power, Institut IMS, i Mad Head Games. Devojke su uz pomoć svojih mentorki radile u petočlanim timovima na kreiranju tehnološki potkovanih rešenja na temu ekoloških izazova.



Takođe, drugog dana hakatona je održana i panel diskusija na temu značaja uključivanja više devojčica i devojaka u STEAM. Na panel diskusiji su govorile žene koje su istaknuti primeri u STEAM oblastima: Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu; Nada Tubić, marketing menadžerka u kompaniji Huawei; Maša Anđić, liderka rešenja u oblasti sajber bezbednosti u kompaniji IBM i Tijana Prodanović, astrofizičarka.


Početkom ove godine, organizovana je i poludnevna online radionica veštačke inteligencije za oko 20 devojaka iz srednjih škola koje su imale priliku da tokom radionice steknu osnovna teoretska znanja o ovoj izrazito popularnoj i inovativnoj tehnologiji kao i neka praktična iskustva u oblasti AI sveta.



Krov svih pomenutih aktivnosti ali i budućih inicijativa na ovu temu od strane AFA organizacije biće MOGIS platforma koja je već u procesu razvijanja. Platforma će sa jedne strane spojiti sve devojčice i devojke zainteresovane za STEAM oblasti, a sa druge strane kompanije koje su lideri u raznim tech oblastima. Na ovaj način biće omogućena dugoročna podrška devojkama koje se interesuju za ove oblasti kroz pružanje relevantnih informacija o tehnološkim novitetima, aktuelnim dešavanjima u tech oblastima, kao i pozivima za radionice, hakatone, prakse ili prilike za zaposlenja. Ujedno, tehnološke kompanije koje su deo MOGIS platforme će moći da kreiraju mrežu zainteresovanih devojaka za rad u njihovim kompanijama, kao i da ujedno promovišu lepe, zanimljive projekte na kojima rade, inspirišući tako sve veći broj devojčica u STEAM-u.


Platforma je trenutno dostupna za posetu i korišćenje u nekom osnovnom formatu, međutim će svoj pun kapacitet dostići sredinom marta kada svi edukativni sadržaji budu objavljeni. Do tada pozivamo sve devojke, kao i mentorke i kompanije da se registruju i naprave svoje profile, i time podrže razvoj platforme i postanu prvi članovi MOGIS zajednice koja se nadamo da će u budućnosti samo rasti!

bottom of page