top of page

AFA lansira projekat “ Igraj se sa tatom!”

Updated: Jul 20, 2020

Na svetskom nivou, muškarci dominiraju u vođenju društava, i većinski su zastupljeni na rukovodećim pozicijama u svim sektorima privrede u kompanijama. Sa druge strane, žene tradicionalno više učestvuju u obavljanju neplaćenih poslova, poput brige o deci i kući. Zapravo, žene obavljaju tri puta više ovih poslova od muškaraca, čime stvaraju vrednost koja se procenjuje na 10 biliona dolara, što je 3 puta više od profita svih tehnoloških kompanija.

Međutim, postoje brojna istraživanja koja pokazuju da su društva u kojima su oba roditelja podjednako uključena u stvaranje ekonomske i socijalne vrednosti, zapravo najprogresivnija društva. Takođe, zemlje gde su žene lideri su najuspešnije odgovorile na pandemiju, i energičnije su u rešavanju ekonomskih i društvenih izazova. Osim toga, podjednakim uključivanjem oba roditelja u odgajanje dece, stvaraju se uspešnije buduće generacije, dok se istovremeno ženama omogućava da imaju više slobodnog vremena za usavršavanje, profesionalno napredovanje i društveni angažman.


Upravo zbog svega navednog, AFA kao partner na projektu “Rodno odgovorno upravljanje - Preraspodela neplaćenog rada” koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women Srbija uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade ima za cilj da kroz projekat “Igraj se sa tatom” podigne svest među muškarcima o značaju njihovog većeg uključivanja u brigu o deci i porodici, i podstakne stvaranje zajednice očeva u Srbiji koji će motivisati očeve da se podjednako uključe u razvoj i odgajanje dece kao i u brigu o domaćinstvu, čime bi direktno doprineli da se žene više uključuju u razvoj društva i ekonomije i učestvuju u kreirenje digitalne budućnosti.


U cilju podizanja svesti o važnosti ove teme, u naredna 2 meseca ćemo organizovati seriju online panela, na koje ćemo vas redovno pozivati i radujemo se vašem učešću i doprinosu da ova važna tema dobije publicitet kakav zaslužuje i pažnju društva.



*Disclaimer

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje – Preparaspodela neplaćenog rada", koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade. Stavovi u ovom tekstu pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade, Ujedinjenih nacija, ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.



bottom of page