top of page

AFA I UNICREDIT U SREMSKOJ MITROVICI: MOGIS radionica okupila 70 gimnazijalki



Inspirativni MOGIS roadshow održan je u Mitrovačkoj gimnaziji u okviru dugogodišnje inicijative za više devojaka u tehnologijama i inženjerstvu koju AFA - All for All ove godine sprovodi u partnerstvu sa UniCredit bankom. Cilj je da se više srednjoškolki odluči za STEM oblasti (nauke, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kako bi se i u ovom polju postigla rodna ravnopravnost, kroz povezivanje sa ženskim uzorima.


More Girls in STEM roadshow u Sremskoj Mitrovici okupio je 70 učenica koje su od STEM ekspertkinja saznale kako izgleda raditi u tehnološkom sektoru i koliko su zanimanja iz ovog polja zapravo interesantna, raznovrsna, ali i kreativna. Mentorke iz UniCredit banke, head of data office Marina Pejić, senior data analyst Isidora Palić i dizajner u IT arhitekturi Mirjana Petković, su u interaktivnoj atmosferi razbile tabue o ženama u IT i tehnološkom sektoru kroz prenošenje praktičnog znanja, upoznavanje sa svojom profesijom i pozicijama, i savete za karijerni put u ovom polju.


Tokom radionice su preneti i opšti podaci vezani za poziciju žena u STEM oblastima, ali je omogućena i diskusija mentorki i učenica od kojih je nekoliko otkrilo nedoumice po pitanju izbora fakulteta, a od mentorki su dobile savete koji će im pomoći na daljem putu. Više devojaka u STEM je važno, zato što su tehnologije budućnost i tu su najplaćeniji poslovi, a rodni jaz je veliki.


Osim inicijalnog upoznavanja, učenice koje prođu kroz radionice imaju mogućnost da sa mentorkama nastave kontakt kroz 4mogis platformu i tako dobiju važnu podršku ne samo u izboru fakulteta, nego i tokom studija, ali i pri odabiru karijere. Kroz MOGIS platformu, obezbeđena je i mogućnost povezivanja devojaka sa budućim poslodavcima, kompanijama sa kojima AFA sarađuje kao partnerima i donatorima.


Radionica u Sremskoj Mitrovici bila je treća koju su AFA i UniCredit banka zajednički organizovali 2023. godine, a prethodne dve su održane u Požarevačkoj i XIII beogradskoj gimnazija, čime je 190 srednjoškolki dobilo priliku da nauči više o STEM oblastima i stekne važne kontakte za budućnost.



bottom of page