top of page

A1, korporativni partner AFA, podržava kreiranje Sveta kakav želimo

Da društveno odgovorno poslovanje i unapređenje obrazovanja, javnog zdravlja i ekologije nisu floskule u trendu, već realnost koju žive naši korporativni partneri, dokazuje i nedavno pokrenut projekat kompanije A1 – Svet kakav želiš. Uz podršku stručnjaka i stručnjakinja i Propulsion, partnera na programu, kompanija A1 je nominovala 10 organizacija i inicijativa iz Srbije koje su aplicirale za projekat društvene odgovornosti sa svojim originalnim idejama. Stručni žiri je u super finalu izabrao tri najbolja projekta, za koje je zajednica glasala tokom dve nedelje.


Za samo 14 dana, pristiglo je čak 57.395 glasova, što potvrđuje da su građani i građanke Srbije rešeni da doprinesu u borbi za unapređenje obrazovanja, javnog zdravlja i ekologije.


Prvo mesto je sa 26.679 glasova osvojio projekat Bolji vazduh građanima, koji predviđa ugradnju low-cost uređaja za merenje kvaliteta vazduha širom Srbije, kako bi građani bili informisani o tome kakav vazduh udišu.


Drugo mesto i 16.347 glasova osvojio je projekat Mama, kako si?, koji se bavi važnom temom mentalne podrške mamama, putem besplatne telefonske linije za pružanje podrške mentalnom zdravlju mama.


Treće mesto pripalo je sferi obrazovanja i projektu Budi data driven, sa 14.369 osvojenih glasova. Projekat predlaže otvorenu platformu za besplatan pristup interaktivno-edukativnim online materijalima.


Ovim povodom, razgovarali smo sa HR partnerkom u A1 – Selenom Prijović.

1. Draga Selena, najpre želimo da čestitamo A1 na fenomenalnoj ideji i realizaciji projekta Svet kakav želiš. Kako se rodila ideja da pokrenete upravo ovakav projekat posvećen osnaživanju obrazovanja, javnog zdravlja i ekologije i da li ste se iznenadili velikim odazivom zajednice?


Projekat Svet kakav želiš praktično se nadovezuje na ono što smo svih prethodnih godina radili za zajednicu. Ove tri oblasti društva – zdravlje, obrazovanje i ekologija, uvek su bile u fokusu našeg društveno odgovornog delovanja, a usled pandemije i dodatno.


Protekli period doveo je do pogoršanja opšteg i mentalnog zdravlja građana, videli smo svi koliko je digitalizacija obrazovanja važna, a da su se ekološka pitanja dodatno popela na lestvici prioriteta svih nas, posebno ako govorimo o zagađenju vazduha.


Naša odgovornost prema zajednici u kojoj se razvijamo podrazumeva da imamo sluha za ovako važna pitanja od opšteg interesa, da preuzimamo inicijativu, nudimo i podržavamo inovativna rešenja.


Veliki odaziv građana koji su podržali tri odabrane inicijative pokazao nam je da smo prepoznali prave pokretače promena koje su za celokupno društvo od velike važnosti.


2. Šta biste poručili svakome ko želi da doprinese izgradnji sveta kakav želi? Da li pojedinac ima šanse da sam utiče na poboljšanje životne sredine, obrazovanja i javnog zdravlja u Srbiji ili je potrebno da delujemo ujedinjeni?


Mi verujemo u snagu zajedništva, ali i da pre svega od nas počinje. Svako od nas odgovoran je za to u kakvom svetu živimo, pa samim tim i za promene koje u društvu možemo da donesemo. Koliko god da nam se neke od tih promena čine kao mali koraci, od njih ne treba da odustajemo, jer mogu da pokrenu i mnoge druge. Kroz ovaj, ali i slične društveno odgovorne programe, naš cilj je upravo da istaknemo, podržimo i osnažimo ove pojedince, a da svi zajedno pokažemo da svet može da bude bolje mesto.


3. Kada govorimo o obrazovanju, nedavno ste i sami bili deo prvog AFA Talent Development Foruma, koji je za cilj imao podršku razvoju talenata i podizanje svesti o ovoj krucijalno značajnoj temi. Kakvi su Vaši utisci sa Foruma? Na koje načine vi u A1 razvijate talente? Imate li programe stručne prakse, karijerne planove, interne obuke, mogućnosti za reskilling u okviru kompanije?


Bilo mi je zadovoljstvo da budem deo AFA Talent Development Foruma, na kome smo imali priliku da razmenimo iskustva i čujemo dosta inspirativnih praksi i ideja. Zahvaljujući raznovrsnosti govornika, dobili smo uvide u više perspektiva: perspektivu države, profesora, studenata, biznisa, nevladinih organizacija. Ohrabruje činjenica da u našoj državi ima toliko ljudi koji prepoznaju značaj ove teme i žele da razvijaju talente.


Nama u A1 je učenje u krvi, poznati smo kao pravi štreberi. J Podržavamo radoznalost, sjajne ideje, razmišljanje van okvira. Naši zaposleni imaju mogućnost da se razvijaju kroz interne i eksterne treninge, koučing ili mentorske programe, konferencije i seminare, e-learning platformu sa raznovrsnim sadržajima, posebno dizajniranim za potrebe zaposlenih i potrebe posla.


Svaki zaposleni ima mogućnost da, na godišnjem nivou, zajedno sa svojim nadređenim planira svoj razvoj.


Kada pričamo o stručnim praksama, volela bih da istaknem da trenutno prva generacija studenata pohađa program “Od prakse počinje”. Studenti rade na projektima od ideje do realizacije, u potpunosti po agilnim metodama rada. Pored toga, prolaze različite formate treninga i radionica, na temu design thinking-a, preduzetništva, inovacija...


4. Kako biste voleli da nastavimo naše zajedničko delovanje u pravcu razvoja talenata?


Volela bih da zadržimo ovaj entuzijazam koji je prisutan nakon Foruma, kroz formiranje zajednice koja će nastaviti da kontinuirano razmenjuje iskustva na ove teme. Samo kolaboracijom svih strana najbolje možemo graditi društvo koje razvija talente.

bottom of page