top of page
pwd-header1.jpg

Sa idejom da menja predrasude i kreira jedno srećnije i uspešnije društvo, AFA organizacije je u proteklih sedam meseci u okviru projekta „Igraj se sa tatom“ organizovala osam panel diskusija na temu značaja ravnopravnog roditeljstva, jednu fokus grupu sa tatama i jednu pilot radionicu sa tatama i decom, a kao rezultat svega toga nastao je Priručnik za organizovanje radionica za očeve i decu. Ovaj priručnik će omogućiti da se širom Srbije organizuju radionice tog tipa i da se tako nastavi pozitivna promena društva koja je ovim projektom započeta. Cilj radionica je da se očevi motivišu da se više uključuju u roditeljstvo, da kvalitetnije provode vreme sa svojom decom i da se sa njima bolje povezuju, ali i da se majkama oslobodi određeno vreme za lični i profesionalni razvoj. Krajnji cilj je stvaranje skladnijih porodica u kojima su oba roditelja podjednako uključena u vaspitavanje dece i raspodelu kućnih poslova, a samim tim i u društvene i ekonomske procese. 

Priručnik za radionice za očeve i decu nudi smernice za organizovanje radionica i daje ideje ko sve može organizovati radionice, gde se mogu organizovati i šta se na njima može raditi. Ideja AFA organizacije je da različiti akteri u društvu organizuju ovakve radionice, kako bi se mnoštvom malih akcija širom Srbije polako razbijale predrasude i promovisala lepota većeg uključivanja očeva u brigu o deci.

Priručnik-mocup.png

Preuzmite priručnik za radionice

Poslat vam je email za priručnik.

3:0 za žene

 

Da li ste znali da žene obavljaju tri puta više neplaćenih poslova od muškaraca? Kada se proceni vrednost toga rada ona iznosi 10 biliona dolara što je 3 puta više od profita svih tehnoloških kompanija! 

Panelisti:

- Miša Stojiljković, novinar, voditelj i autor emisije "Tata, ti si lud" - Marijana Vasilescu, predsednica izvršnog odbora Sberbank

- Miloš Đurković, direktor za Adriatic regiju, SaS

- Stefan Lazarević, general Manager NCR Serbia and EMEA External Affairs Director

Kako da zajedno preokrenemo igru? 

 

S obzirom da žene obavljaju 3 puta više neplaćenih poslova od muškaraca, a da je 40% tih poslova briga o deci, želimo da pronađemo načine kako da zajedno preokrenemo igru i doprinesemo podjednakom uključivanju očeva u odgajanje dece i brigu o porodici.

Panelisti:

- Stefan Salom, Co-founder and Director of Development Infostud

- Jovana Milutinović, Finance and Revenue Director, Nordeus

- Dejan Đokić, Member of the Board, Asseco SEE

- Lidia Vujučić, Project Officer, UN Women

Zajedno kao timski igrači

 

Prilikom diskusije složili smo se da je najvažnije da u porodici gajimo i praktikujemo timske vrednosti, solidarnost i ravnopravnost svih članova porodice. Zaključili smo da vrednosti za koje se zalažemo u poslu i u društvu treba i da „živimo“ u svom privatnom životu i na taj način budemo primer drugima, kako u porodici tako i van nje.

Panelisti:

- Dubravka Negre, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan

- Nebojša Bjelotomić, direktor Saga New Frontier Group

- Dragoljub Damljanovic, potpredsednik za energetiku u Jugoistočnoj Evropi Schneider Electric

Multitasking game over

 

Da li je istina da su žene bolje u multitasking-u ili one samo obavljaju više posla? Pandemija virusa Covid-19 je pokazala koliko su žene više opterećene u situaciji kada oba roditelja rade od kuće.

Panelisti:

- Dejan Turk, CEO VIP Mobile & A1 Slovenia

- Anja Ivana Milić, suosnivač i CEO Arhi.pro

- Dragan Filipović, CEO Generali osiguranje Srbija

Šta nam je pokazala kriza?

 

Period izolacije na početku pandemije Covid-19 je nesumnjivo imao puno negativnih efekata i na društvenom i na individualnom nivou. Ali, taj period nam je omogućio i da zastanemo, da malo bolje pogledamo i u sebe i oko sebe, i da se podsetimo šta su to najvažnije stvari u životu. Takođe, taj period nam je pružio i jedinstvenu priliku da provedemo jedan dugačak period zajedno sa svojom porodicom (osim u izuzetnim slučajevima u kojima se desilo upravo obrnuto). Kao i svaka kriza, možda je i ova kriza prilika da se neke stvari promene.

Panelisti:

- Jelena Galić, CEO AIK banke

- Dusan Milicevic, generalni menadžer Comtrade CSIA 

- Rastko Petaković, partner u Karanović&Partners

Learning from the best

 

This panel is in English as we talked with our international partners. We discussed macro implications of unequal burden of unpaid care work as well as of policies targeting this issue. In particular – the impact of unpaid care work on economic and social development, gender inequality on labour market, corporate policies to increase inclusiveness and gender equality, and strategies for more equal distribution of unpaid care work (such as 4R Strategy - Recognition, Reduction, Redistribution, Representation).

Panelists:

- Rebecca Fabrizi, Deputy British Ambassador to Serbia

- Joachim Waern, Deputy Swedish Ambassador to Serbia

- Aleksandra Triantafyllidou, IKEA Regional Director for HR and a member of IKEA board of directors

Šta kažu žene?

 

Šta kažu žene kada je u pitanju podela kućnih poslova? Koji su iskreni stavovi žena po pitanju uključenosti muskaraca u odgoj dece? Kako uspešne žene motivišu svoje muževe da se više uključe u očinstvo i da one tako dobiju priliku da se više posvete svom ličnom i profesionalnom razvoju?

Panelisti:

- Bojana Vasiljevic, HR direktorka NCR-a

- Isidora Usendic, direktorka usluga Zuehlke-a

- Slađana Ginic, osnivačica i direktorka LeadNet-a

Razgovor sa poznatim tatama

 

Kako i pored zahtevne karijere biti super tata, na čemu treba da se bazira podela kućnih poslova i poslova brige o deci, s kojim se to predrasudama kao društvo suočavamo, i koja je uloga javnih ličnosti u razbijanju tih predrasuda? O ovim i sličnim temama, pričali smo sa poznatim tatama, a zaključak je da svojim primerom trba da pokazujemo svojoj deci i drugim ljudima kako treba da se ponašaju, da deca treba da vide međusobnu ljubav i podršku između svojih roditelja, kao i da kada postoji trud i zalaganje oba roditelja, onda nikom ništa nije teško.

Panelisti:

- Zoran Kesić, autor i TV voditelj

- Nebojša Dugalić, glumac i profesor

- Aleksandar Radojičić, glumac

- Ivan Miljković, odbojkaški trener

logoi-3.jpg

Ovaj tekst/analiza/publikacija/video/sadržaj nastao je u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom tekstu (ili drugom sadržaju) pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.

Illustration from freepik.com / Icons made by Monkik, Freepik, Good Ware from www.flaticon.com

bottom of page