top of page

Inicijativa kompanija za unapređenje rodne ravnopravnosti na radnom mestu

Alijansa za rodnu ravnopravnost zajednička je inicijativa za smanjenje rodnog jaza u radnom okruženju koju su pokrenule kompanija IKEA i AFA,  uz podršku ambasade Švedske.

 

Cilj alijanse je širenje inkluzivne kulture, u kojoj su žene i muškarci ravnopravno cenjeni zbog svog jedinstvenog doprinosa na poslu, u društvu i u porodici.

jednake mogućnosti

za napredovanje i muškaraca i žena u kompanijama

jednaka zastupljenost

muškaraca i žena na svim nivoima i pozicijama

jednake zarade

za iste poslove

Rodno ravnopravne kompanije su bolje za svoje radnike, imaju manji odliv kadrova i lakši proces zapošljavanja i regrutacije. Takođe, njihovi radnici su produktivniji i ređe se odlučuju za promenu posla zbog višeg nivoa zadovoljstva u radu, odnosu među zaposlenima i organizacionom kulturom. Rodno ravnopravni timovi su kreativniji, inovativniji i efikasniji.

 

Rodna ravnopravnost je pokretač ekonomskog rasta; ona doprinosi stvaranju novih radnih mesta, smanjuje stopu nezaposlenosti i dovodi do povećanja BDP po glavi stanovnika. Ona je dobra za sve u društvu, a zemlje koje su lideri u ovoj oblasti, su zemlje koje ostvaruju najviše rezultate u pogledu osećaja sreće njihovih građana.

Uz unapređenje situacije u svojim radnim sredinama, Alijansa će raditi na osnaživanju lokalne zajednice na području rodne ravnopravnosti. Svoj doprinos ostvarenju tog, ali i drugih ciljeva, kompanije će prikazati u zajedničkom godišnjem izveštaju.

Alijansi su se pridružile kompanije MasterCard, Asseco, UniCredit banka, Delta Holding i Telenor Srbija.

Marija Desivojevic.PNG

Kada imate važne ciljeve u životu, potrebno vam je društvo i potrebna su vam sredstva za postizanje tih ciljeva. U tom pogledu, smatram da je naša Alijansa ujedno i dobro društvo i fantastično sredstvo za promociju žena i rodne ravnopravnosti u pogledu posla, plata, itd. 

Marija Desivojević Cvetković

Senior Vice President, Delta Holding

Pjotr.PNG

Karijere svih, i muškaraca i žena, trebalo bi da budu prilagođene individualnim sposobnostima, ali i snovima. Dostizanje ovih snova je važno, a ovaj koncept bi trebalo zagovarati među ženama, posebno zato što naša iskustva pokazuju da su one skromnije i ređe nastrojene da o tome otvoreno govore. 

Piotr Jelenski

CEO Group President, Asseco SEE

JRf.PNG

Mastercard kreira radno okruženje koje je atraktivno za najkvalitetnije kadrove zato što se osećaju vrednovano, poštovano i osnaženo da dostignu svoj najveći potencijal. Negujemo poslovnu kulturu koja osigurava da se jednak radni učinak jednako vrednuje na svim nivoima.

Jelena Ristić

Country Manager, Mastercard

FTT.PNG

Mi u Unicreditu smatramo da svaka žena ima urođeni talenat i ambiciju. Jedna od stvari koja je obeležila prethodnu deceniju naše istorije je isticanje različitosti i inkluzije, osnaživanjei ohrabrivanje žena, obezbeđivanje jednakih zarada i jednakih mogućnosti.

Dakle, radi se o ljudima i porodicama.

Feza Tan

CEO, Unicredit bank

MM1.PNG

Rodna ravnopravnost je veoma važna za sve, jer, balansirani timovi unapređuju inovativnost i stepen zadovoljstva zaposlenih, podižu moral, smanjuju procenat fluktuacije i stvaraju bolje radno okruženje. Važno je da udružimo snage i zaista osiguramo da standardi unutar naših kompanija postanu standardi celog tržišta.

Mike Michel

CEO, Telenor Srbija d.o.o. 

SV.PNG

Smatram da biznis lideri imaju odgovornost da podrže osnaživanje žena, ne samo zato što je to ispravno, već i veoma pametno za biznis. Veoma je vazno da inspirišemo i ohrabrimo druge kompanije da se pridruže pokretu i preduzmu korake za stvaranje rodno ravnopravnog poslovnog okruženja u Srbiji

Stefan Vanoverbeke

Generalni direktor, IKEA SEE

U narednom periodu, aktivnosti  Alijanse će biti usmerene na međusobno usklađivanje politika rodne ravnopravnosti u kompanijama, uključivanje novih članica i izradi strateških ciljeva za postizanje većih rezultata.

Pridruživanje Alijansi otvoreno je za sve kompanije koje žele da doprinesu stvaranju društva jednakih mogućnosti u Srbiji.

Možete nas kontaktirati za sve detalje o saradnji i mogućnostima pristupanja Alijansi.

Kontakt:

Ivana Daljević

Project Leader

ivana.daljevic@afa.co.rs

U narednom periodu, aktivnosti  Alijanse će biti usmerene na međusobno usklađivanje politika rodne ravnopravnosti u kompanijama, uključivanje novih članica i izradi strateških ciljeva za postizanje većih rezultata.

Pridruživanje Alijansi otvoreno je za sve kompanije koje žele da doprinesu stvaranju društva jednakih mogućnosti u Srbiji.

Možete nas kontaktirati za sve detalje o saradnji i mogućnostima pristupanja Alijansi.

Kontakt:

office@afa.co.rs

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

DH.png
ikea.png
Mastercard.png
asseco.png
unicredit.png
Telenor_logo.png
bottom of page