top of page

Zbog čega univerzalni pristup razvoju zaposlenih ne funkcioniše

Posao menadžera je, između ostalog, da razmišlja o karijeri članova tima i načinima na koje bi mogao da im pomogne u profesionalnom razvoju. Bilo bi sjajno kada bi svaki menadžer, uz prethodno, mogao da uloži više od standardnih resursa koje kompanija nudi i pruži svakom zaposlenom personalizovano podučavanje i podršku.

Gallup-ova anketa o Milenijalcima iz 2016. godine pokazala je da je gotovo 90% ispitanika vrednovalo "karijerne mogućnosti rasta i razvoja", dok je manje od 40% njih imalo jak osećaj da su naučili nešto novo na poslu u poslednjih 30 dana. Ista anketa je pokazala da su menadžeri ključni faktor kada je reč o iskustvima koja mlađi zaposleni imaju na poslu, čineći "najmanje 70% razlike u rezultatima angažovanja".


Naredno istraživanje ne samo da potvrđuje da su šefovi veoma važni, posebno kada je u pitanju učenje i razvoj, već́ da neki imaju ogroman pozitivan uticaj na ljude koji rade za njih.


Izuzetni lideri koji su bili predmet istraživanja ne prepuštaju HR-u da osmisli programe za napredovanje u karijeri za članove svog tima. Umesto toga, oni personalizuju svoje napore treniranja, podrške i podučavanja, pri čemu ne prate samo velike mogućnosti učenja koje imaju zaposleni, već razumeju nijanse načina na koji ljudi rastu iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec i prema tome prilagođavaju svoje aktivnosti. Kao rezultat toga, njihovi timovi su konstantno angažovani i osećaju se uključeno i zadovoljno.


Posvećenost svakom zaposlenom ponaosob na ovaj način moglo bi zvučati zastrašujuće ili potpuno nemoguće mnogim menadžerima, s obzirom na zahteve njihovog vremena. Ali, kako ispitanici otkrivaju, lakše je nego što mislite. Evo ključnih koraka:


Organizujte informacije o razvoju svojih zaposlenih u tabelu - Vodite evidenciju za svakog zaposlenog o nizu informacija, uključujući:

· vaša vlastita zapažanja i procenu njihovih potencijala

· povratne informacije koje su dali o vašem stilu upravljanja

· način rada koji zaposleni preferira

· ključne motivatore (spoljne nagrade poput finansijske naknade i unutrašnje nagrade poput priznanja)

· prilike koje vidite za unapređenje njihove karijere

· karijerne i razvojne ciljeve zaposlenih

· povratne informacije koje želite da date zaposlenom

· šire znanje o industriji ili životu koje želite da im prenesete


Konsultujte i ažurirajte ove tabele na nedeljnom nivou - Odvojite 15 minuta svog vremena na kraju svake nedelje da razmislite o članovima svog tima. Zabeležite sve nove informacije koje ste otkrili, posebne interakcije koje ste imali i korake koje ste preduzeli da biste ih obučili, podučili, pružili podršku... Ako vam je teško da se setite detalja, vodite beležnicu posvećenu posebno vašim trenerskim naporima, zapisujte misli u realnom vremenu i konsultujte ih prilikom ovih ažuriranja.


Istražujte dublje na svaka tri meseca - Koje obrasce vidite kod svakog zaposlenog? Da li član tima ostvaruje veliki napredak? Kako su on ili ona reagovali na vaše podučavanje i razvoj? Postoji li nešto što biste promenili? Možete takođe primetiti određene razlike koje postoje među članovima vašeg tima. Da li određene tehnike bolje funkcionišu sa nekim ljudima nego sa drugima. Da li postoje određeni međuljudski sukobi ili konflikti druge vrste?


Razgovarajte sa članovima tima - Ne morate nužno čekati kvartalnu analizu. Dok steknete uvid u individualni napredak, kao i u metode treniranja ili razvoja koji izgleda da funkcionišu, pozovite članove tima, jednog po jednog, radi diskusije. Konstantno sarađujte sa ljudima, čineći ove interakcije definišućom komponentom vašeg zajedničkog rada. Pokažite im da znate kako uspeh izgleda za njih i šta tačno treba da učine da bi se poboljšali.


Svake godine konsultujte tabelu pri pisanju ocena učinka - Mnogi menadžeri se muče da se prisete informacija o detaljima učinka i razvoja zaposlenih. Uz već spremnu tabelu sa uredno organizovanim podacima, evaluiraćete učinak zaposlenih u mnogo kraćem roku.


Neki menadžeri bi se ipak mogli usprotiviti tome što nemaju dovoljno prostora u svom kalendaru da pomno prate rad i učinak svakog zaposlenog. Odgovor na to je jednostavan: Ako želite da izgradite izuzetan tim visokih performansi, imaćete vremena. Vi ste odgovorni što svojim ljudima dajete ono što im je potrebno za uspeh i pomažete im da ispune ili čak prevaziđu svoj potencijal. Ako ovu obavezu shvatite ozbiljno, oni će biti daleko motivisaniji da daju sve od sebe. Svojim vrednim radom i vašim podučavanjem oni će postati veštiji, raditi bolje, zadržati se duže u firmi i pomoći u privlačenju više talenata. Čak i ako nastave dalje, ostaće vam zahvalni što ste im pomogli da ostvare svoje ambicije u karijeri.


Izvor: hbr.org


Comments


bottom of page