Zašto "plant-based" ne znači uvek "healthy"

Početkom Nove 2022. godine, objavljujući svoje odluke i ciljeve, mnogi ljudi se odlučuju da počnu sa vođenjem zdravog načina života. Veganski časopisi i organizacije preporučuju "plant-based" odnosno biljne dijete, nazivajući ih načelnom novogodišnjom odlukom.



Međutim, biljno meso je često bogato natrijumom, ultra obrađeno i nije zdravije od životinjskog mesa čija je "zdrava" zamena iako gotovo polovina potrošača smatra da je biljno meso hranljivije. Dakle, ukoliko je vaša novogodišnja odluka vezana za zdravlje i zdraviji način života, možda biste želeli da ponovno razmislite o prelasku na biljnu ishranu.


Čuveni "The Impossible Burger" predstavlja mešavinu soje, proteina krompira, kokosovog i suncokretovog ulja. Dakle, napravljen je u potpunosti bez mesa. Čak i krvari kao pravo meso. U isto vreme, broj kalorija i nivo zasićenih masti isti je kao kod McDonald's pljeskavice, pri čemu sadrži šest puta više natrijuma. Uprkos tome, predviđa se da će globalno tržište biljnog mesa eksplodirati na 85 milijardi američkih dolara 2030. godine.


Nutritivna korist

Prema jednoj nedavnoj studiji, nutritivna korist biljne hrane je minimalna. Istraživači sa Singapurskog instituta za inovacije u hrani i biotehnologiji modelirali su ishod zamene slanine, piletine i goveđih hamburgera verzijama bez životinja.


Obroci koji su zamenili životinjske proizvode alternativom na bazi biljnog porekla bili su ispod dnevnih preporuka za vitamin B12, kalcijum, kalijum, cink i magnezijum, a sadržali su više natrijuma, šećera i zasićenih masti. Čak i sa dodatkom vitamina i minerala, ovi proizvodi nisu nutritivno zamenljivi, kaže Stephan van Vliet, postdoktorski saradnik na Duke institutu za molekularnu fiziologiju.


Termin "plant-based"

„Ljudi se odlučuju za biljne hamburgere iz različitih razloga“, kaže Rosie Schwartz, dijetetičar konsultanat iz Toronta, „uključujući smanjenje unosa mesa". Ali, ona tvrdi da bi potrošači trebalo da preispitaju svoja razmišljanja ukoliko je cilj poboljšanje zdravlja.


Prema naučnicima za ishranu i kanadskom vodiču za hranu, preporučeni način na koji treba da se hranimo je biljno. Polovinu tanjira napunite povrćem i voćem, a drugu polovinu integralnim žitaricama i proteinima. Međutim, termin „na biljnoj bazi“ se takođe odnosi na bilo šta, od mesa preko boje do jastučnica, sve dok su uglavnom ili u potpunosti napravljene od biljaka, prema Merriam-Webster rečniku. Samo zato što je napravljen od biljaka, ne znači da je zdrav. „Mislim da je to veoma zbunjujuće za potrošača“, kaže van Vliet. „Verovatno nije piletina, već je sve ostalo što dolazi sa pilećim medaljonom štetno za naše zdravlje".


Budućnost biljnog mesa

Sve do ovog trenutka, biljne kompanije za meso su se fokusirale na ukus, teksturu i izgled svojih proizvoda. Ove kompanije su ciljale na one koji jedu meso tako što su stvarali čuda na biljnoj bazi koja bi trebalo da izgledaju, imaju ukus i osećaj kao njihov supstitut od mesa.


Impossible Foods, tvorac Impossible Burgera, kaže da 90 odsto njihovih kupaca i dalje jede meso. „Čitava misija Impossible Foods-a je da kreira proizvode na bazi biljaka koji se direktno takmiče sa životinjskim mesom“, rekla je Esther Cohn, menadžer za komunikacije u Impossible Foods-u. "Ukoliko jedete pet goveđih burgera nedeljno, cilj nam je da zamenite bar jedan od tih pet našim Impossible Burgerom".


Sa rastućim tržištem i novim proteinima koji nisu životinjskog porekla već su napravljeni od ćelija u laboratorijama ili gljiva u rezervoarima za fermentaciju, opcije su beskrajne. Ali, mogu li se i one prilagoditi tako da budu zdravije? Moraćemo da sačekamo i vidimo.


Izvor: TheConversation