top of page

Zašto mnoge sportistkinje osećaju pritisak da se povuku nakon što postanu majke

Serena Vilijams je objavila da se povlači iz tenisa. Tokom svoje karijere, 40-godišnjakinja je često bila hvaljena kao najbolja teniserka, osvojivši 23 grend slem titule. Ona je 2017. godine osvojila Australijan open dok je bila u osmoj nedelji trudnoće, vratila se u igru 2018. nakon porođaja i čak je iste te godine ušla u finale Vimbldona.U tekstu koji je Vilijamsova napisala za Vogue, glavni razlog za njenu penziju bila je želja da proširi svoju porodicu. Vilijamsova nije sama u svojoj odluci. Za mnoge profesionalne sportistkinje, trudnoća i majčinstvo su često glavni razlozi zbog kojih završavaju sportsku karijeru.


I, kao što je Vilijamsova istakla, to je odluka koju muški sportisti često ne moraju da donose. "Nikada nisam želela da biram između tenisa i porodice", napisala je. "Mislim da to nije fer. Da sam muškarac, ne bih ovo sada pisala".


Postoji ogroman broj primera profesionalnih muških sportista koji su nastavili da igraju takmičarski uprkos tome što su postali očevi. Uzmimo, na primer, tenisera Novaka Đokovića, koji je čak rekao da je to što je postao otac pozitivno uticalo na njegovu takmičarsku igru.


Istraživanje je to i potvrdilo, sa studijom koja je upoređivala muške i ženske trkače na daljinu i pokazala je da mnoge žene smatraju da trudnoća nosi očekivanje da će se povući. U međuvremenu, muškarci su smatrali da je i "prihvatljivo i vredno truda" da nastave svoju karijeru, čak i nakon što postanu roditelji.


Naravno, ne može se poreći fizički uticaj trudnoće i porođaja, zbog čega žene mogu da propuste nekoliko meseci treninga i takmičenja – nešto što muškarci jednostavno ne moraju da iskuse. Ali ovo nije jedini razlog zašto mnoge žene osećaju pritisak da se povuku iz takmičarskog sporta kada odluče da postanu majke.


Prvo, zastarele kulturne norme i dalje postoje, koje suštinski suprotstavljaju sportistkinju i dobru majku. Ovakav način razmišljanja sugeriše da je savršena majka nesebična, fokusirana isključivo na brigu o svojoj deci i porodici.


Međutim, biti sportista zahteva od osobe da se fokusira na sebe i da svoje potrebe stavi na prvo mesto kako bi se takmičila u svom najboljem izdanju. Ovakav način razmišljanja može zauzvrat stvoriti osećaj krivice, posebno za nekoga ko će možda odlučiti da se takmiči nakon što postane majka.


Finansijski pritisak takođe može biti faktor, pri čemu mnoge žene doživljavaju očigledan nedostatak finansijske podrške od sponzora i upravnih tela tokom trudnoće. Mnoge zainteresovane strane čak pretpostavljaju da će trudnoća značiti kraj karijere sportiste, pa se finansiranje često smanjuje ili ukida.


Prava podrška, bilo od porodice, trenera ili sponzora, može omogućiti ženi priliku da nastavi da se bavi sportom, kako u emocionalnom smislu, tako i u opipljivijim terminima (kao što je briga o deci). Ovo je takođe razlog zašto mnoge žene odlučuju da sačekaju kraj karijere da bi osnovale porodicu.


Takođe, ne možemo zanemariti činjenicu da je postati majka teško ne samo fizički već i psihički. Mnogi profesionalni sportisti mnogo putuju, imaju sate treninga dnevno i takmičenja koja traju nedeljama. Kombinovanje karijere sa proširenjem porodice može biti teško, posebno za sportiste koji možda nemaju isti nivo podrške kao Vilijamsova.


Naravno, njena situacija je retka. Imala je dugu i veoma uspešnu karijeru, a čak je i nastavila da se takmiči nekoliko godina nakon što je rodila svoje prvo dete.

Iako želja da proširi svoju porodicu može biti glavni pokretač u njenom penzionisanju, verovatno su i drugi faktori ušli u igru, kao što su česte povrede koje je nedavno pretrpela. Odlukom da se penzioniše pre povrede ili pada performansi, ona preuzima izvesnu kontrolu nad svojim penzionisanjem.


Poslednjih godina došlo je do promene u kojoj je sve više žena otvoreno po pitanju svog iskustva majke i sportiste i izazova koji bi mogli nastati. Ipak, mnoge žene su i dalje zabrinute zbog toga kako bi mogle biti ocenjene zbog toga što su odlučile da nastave svoju karijeru čak i nakon što postanu majke.


Žene ne bi trebalo da biraju između toga da budu majke ili da nastave svoju sportsku karijeru. Ali da bismo ovo omogućili, potrebno nam je bolje razumevanje kako da podržimo majke sportistkinje i šta im je potrebno da upravljaju svojim treningom i karijerom tokom i nakon trudnoće.


Još uvek postoje ograničene smernice o tome kako se vratiti vežbanju nakon porođaja, posebno kada se radi o povratku u takmičenje na elitnom nivou.


Ono što treba da se desi u budućnosti je da obezbedimo da više žena ima izbor kada je u pitanju takmičenje i majka. Ovo će uključivati pružanje prave podrške, finansijske stabilnosti i informacija ženama o tome kako mogu da nastave da se takmiče tokom i nakon trudnoće.


3 kommenttia


barrelfielding
barrelfielding
06. marrask. 2023

thí pic look so cute capybara clicker

Tykkää

Murphy Jack
Murphy Jack
24. kesäk. 2023

Ransomware, phishing, and other similar assaults will also be discussed at the conference. After the problem has been solved coreball, our companions will discuss digital forensics, data recovery systems, and backups.

Tykkää

Viloria leaves, Jacobsen returns - Lone Star Ball

Though the Jacob deGrom signing is even now the massive Texas Rangers information, and even more crucial moves may well be coming through the Winter season Conferences this 7 days, little league specials are far too transpiring. Within just the remaining few of times 1 Ranger small league cost-free representative was re-signed as a result of the Rangers, although a further Ranger who strike the totally free consultant market place signed somewhere else. The participant being with the Rangers is lefthanded aid pitcher Lucas Jacobsen. Jacobsen, 27, consists of logged considerably less than 100 innings due to the fact getting drafted via the Rangers out of Cal Nation Prolonged Seashore within 2016…


Tykkää
bottom of page