top of page

Startap Beograđanina Nikole Mrkšića dobio investiciju od 12 miliona dolara

Nikolin razvojni put je išao od Matematičke gimnazije i Kembridža preko rada u Apple Siri timu do pokretanja sopstvenog AI startapa, piše Startit.Kada je Nikola Mrkšić završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, dobio je stipendiju za prestižni Kembridž. On danas iz Velike Britanije vodi startap za dizajn sistema za dijalog – PolyAl.

Njegov startap nedavno je dobio investiciju od 12 miliona dolara, piše Startit.


Put do PolyAl vodio ga je kroz nekoliko faza. Posle studija, Nikola je dobio posao prvog inženjera u startapu koji je razvijao napredne sisteme za dijalog, VocallQ. Nakon što je ovaj startap kroz akviziciju postao deo Apple-a, Nikola je proveo dve godine u Apple Siri timu gde je radio na usavršavanju sistema za razumevanje govora koji uče iz ljudskih razgovora. Paralelno, završavao je doktorske studije.


Zatim, 2017. godine on okuplja kolege naučnike i inženjere iz Kembridžove grupe za dijalog sisteme i ulazi u preduzetničke vode.


– Nakon iskustva sa prvim startapom, želeo sam da još jednom prođem kroz to iskustvo, ovaj put kao osnivač kompanije. Rad za velike kompanije ima svoje prednosti, ali sam želeo da stavim sebe u poziciju u kojoj kontrolišem narativ i osećam punu odgovornost za naš proizvod i opstanak kompanije – priča Nikola.

Nikola opisuje PolyAl kako „jednu veoma deep tech kompaniju“ koja se bavi dizajnom sistema za dijalog. PolyAI platforma kreirana je tako da AI agenti vode složene razgovore sa mušterijama u okviru korisničke podrške.


Razlozi ulaska u te vode potekli su od stava PolyAI-a prema konkurenciji:


– Većina chatbot kompanija nije uspela da opravda očekivanja, i naš glavni motiv je da dokažemo da ove tehnologije mogu da imaju veoma sjajnu budućnost. Nakon kratkotrajnog lutanja, odlučili smo da svoju platformu za dijalog sisteme specijalizujemo ka jednom domenu — konkretno, ka korisničkim uslugama. Do sada se pokazalo da je vertikalna integracija veoma uspešna strategija za AI kompanije. U suprotnom, ako radite na horizontalnom rešenju, dolazite u sukob sa gigantima poput Gugla i Amazona, što znači da je teško izgraditi nezavisnu kompaniju na duži rok.

PolyAI sistemi se razlikuju od voice asistenata koje razvijaju velike tehnološke kompanije po tome što su njihovi agenti specijalizovani za konkretne domene, poput pravljenja rezervacija ili tehnološke podrške. Unutar tih domena, sposobni su da razgovaraju sa korisnikom veoma autonomno, i bez obzira na dužinu razgovora, ne gube kontekst jer su zasnovani na matematički konzistentnom formalizmu koji im daje memoriju i mogućnost da modeliraju kontekst razgovora. Modeli PolyAI-a su kompletno data driven — uče da vode razgovore pomoću snimaka ljudskih razgovora, a dizajn algoritama za mašinsko učenje im omogućava da razumeju i one slučajeve koje prethodno nisu susreli u snimljenim razgovorima.


Asistenti kao što su Siri i Alexa prate drugačiju metodologiju. Oni pokušavaju da odgovore na širok dijapazon pitanja i njihov fokus je održavanju visoke reputacije, te sebi ne dozvoljavaju da prave ozbiljne greške. S druge strane, asistenti PolyAI-a ne pokušavaju da simuliraju opštu inteligenciju, već im je cilj da pruže pouzdane odgovore unutar veoma usko specijalizovanog domena.


Da je PolyAI na dobrom putu potvrdili su im investitori koju su im nakon prvobitne investicije od 2,4 miliona dolara dali novu. Naime, čak 12 miliona dolara dao je Point72 Ventures, uključujući investicije Sands Capital Ventures-a, Amadeus Capital Partners-a, Passion Capital-a i Entrepreneur First-a.


Kako će iskoristiti dobijena sredstva?


– Plan nam je da deo sredstava iskoristimo za kupovinu ili investiciju u kontakt centre, kako bi u naredne dve godine dokazali da naša platforma može da unapredi produktivnost zaposlenih agenata. Ukoliko uspemo da dokažemo ovaj biznis model, plan je da ponavljamo ovaj pristup dok naši algoritmi ne postanu dovoljno napredni da omoguće kompaniji da evoluira ka tradicionalnijem enterprise software modelu. Do tada, dok god budemo uspevali da značajno poboljšavamo produktivnost naših agenata, verujemo da ćemo moći da osiguramo dovoljno sredstava za razvoj tehnologije i rast našeg tima (koji trenutno uključuje deset vodećih AI istraživača iz ove oblasti).

コメント


bottom of page