top of page

Slovenija zaustavila uvođenje 5G mreže

Kako prenose mediji u regionu, Vlada Slovenije je stopirala uvođenje 5G tehnologije. Na predlog ministra javne uprave Rudija Medveda, sa dnevnog reda skinuta je strategija regulatorne agencije AKOS o raspodeli frekvencijskog spektra za 5G.

Peta generacija mobilnog interneta, čuvena 5G mreža, od trenutka kada je najavljena izaziva brojne kontroverze u javnosti. Za kratko vreme je ideja koja bi trebalo da omogući tehnološki napredak okarakterisana kao sumnjiva i opasna po život. Tehnologije 2G, 3G i 4G su u domenu radijus spektra, a 5G mreže su u prvom sledećem domenu, mikrotalasnom spektru, a sa tim spektrom već postoje negativna iskustva. Problem je u tome što kada se pojavi neka nova tehnologija, prvo se moraju pratiti efekti pa tek onda konstatovati da li je nešto štetno.


Odlaganjem rasprave dok se ne istraže efekti tehnologije na ljude i okolinu svrstala je Sloveniju u države koje, poput Švajcarske i Belgije, vode računa o svojim stanovnicima. Švajcarska je preporukom da granica zračenja mora ostati na određenom nivou praktično onemogućila uvođenje 5G mreže, slično je uradio i region oko Brisela kada je povećao dozvoljeni minimalni nivo zračenja.


U Naučno-tehnološkom parku "Beograd", krajem juna 2019. godine, puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji, a plan je da se mreža u komercijalnoj upotrebi na teritoriji naše zemlje pojavi za otprilike godinu dana, nakon izgradnje čitavog ekosistema i potrebne infrastrukture.


U Sloveniji postoji više ekoloških udruženja koja se zalažu za tehnologiju bezbednu za ljude i okolinu. Vlada je podržala stav ovih organizacija da treba preduzeti sve mere kako razvoj i napredak ne bi ugrozili zdravlje stanovnika i prirode. Podsetićemo da je Slovenija prva država na svetu koja je svojim Ustavom zaštitila vodu kao javno dobro i osnovno ljudsko pravo, i tako osigurala da izvori pitke vode ostanu nacionalno vlasništvo.


Peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.


bottom of page