top of page

Priča ženskog preduzetništva: Sofija Popara, osnivačica portala pausal.rs

"Imaš ideju i strast prema istoj. Samo nemoj da staneš tu gde staje većina"

Nakon što je kao finansijski savetnik o poreskim zakonima i računovodstvu učestvovala u konsaltingu preko 200 kompanija, Sofija Popara je 2015. godine pokrenula svoj prvi startap, Clever doo i kreirala Pausal, FinTech aplikaciju - intuitivan cloud-based računovodstveni softver jednostavan za korišćenje i dizajniran za pružanje pomoći malim preduzećima i preduzetnicima odnosno za zadovoljenje njihovih računovodstvenih potreba i automatizaciju repetitivnih zadataka. Sofija je, takođe, predsednik odbora Digitalne zajednice, nezavisne organizacije koja zajedno sa pojedincima, preduzetnicima, osnivačima startapova, kompanijama, organizacijama, entuzijastima i aktivistima radi na fer i transparentnoj digitalizaciji Srbije.


1. Šta vas je privuklo da uđete u preduzetništvo i šta vas najviše intrigira u tom svetu?

Možda mi je preduzetništvo malo i u genima, s obzirom da je moja mama preduzetnica već 25 godina. :) Ono što me je možda najviše privuklo je nezavisnost, sloboda da sam radiš šta želiš, na način koji smatraš a je najbolji, sa ljudima s kojima sam odlučiš. Poseban je osećaj kada sam nešto postigneš i mislim da me najviše intrigira upravo da iznova smišljam način kako nešto da prevaziđem i šta novo mogu da radim i razvijam.


2. Koji su to izazovi sa kojima se svakodnevno suočavate u svetu preduzetništva i kako mislite da je iste moguće prevazići?

Izazovi se pojavljuju tokom celog poslovanja i što se više biznis razvija, to se sa više izazova suočavate. Na primer, jedan od prvih je odlučiti se za pokretanje biznisa, a kako se posao razvija tako se mogu pojaviti različiti problemi - izbor saradnika, partnera, finansije i drugo.


Verujem da je potrebno da osoba bude odlučna, jer će morati sama da donosi važne odluke kako bi te izazove prevazišla. Ja sam trenutno zadovoljna načinom na koji funkcioniše moja kompanija tako da razmišljam kako ćemo se dalje razvijati, ali postojali su dani kada se dovodilo u pitanje da li ćemo opstati. Uspeli smo da prevaziđemo te prepreke zahvaljujući zajedništvu koje gajimo u našem timu. Na samom startu uvek je izazov nabaviti potrebne resurse bilo da je u pitanju novac, ljudstvo ili vreme koje vam uvek nedostaje. Ipak, kada verujete u neku ideju, onda dajete sve od sebe i nekako se uvek pronađe rešenje.


3. Koji biste savet uputili budućim i potencijalnim preduzetnicama, koja je vaša formula za uspeh?

Moram reći da ne postoji formula za uspeh, jer postoji dosta faktora koji na to utiču, a među njima i neki na koje mi ne možemo. Mom uspehu su u velikoj meri doprineli podrška porodice i tima sa kojim radim. Kao što sam pomenula, gajimo taj osećaj zajedništva, mi smo kao velika porodica i zajednički delujemo ka istom cilju. Tako bih i preduzetnicama savetovala da se osmele da pokušaju da realizuju svoju ideju, da pronađu ljude od poverenja sa kojima će raditi i da daju sve od sebe, odnosno urade sve što je do njih da dođu do uspeha. Ako do toga ne dođe, ne treba da odustanu, već da iz te situacije nauče nešto što će im pomoći u narednom pokušaju.


4. Kada biste imali čarobni štapić, šta biste na prvom mestu promenili, a što bi dovelo do boljitka za vas kao preduzetnicu?

Ako maštamo, svim preduzetnicima bih omogućila da novac ne bude ultimativno sredstvo i nagrada. To bi značilo da mogu lakše da se okrenu svojim idejama, kako poslovnim tako i nekim društveno-korisnim, pa bi osim poslovanju mogli da se posvete i aktivizmu koji bi doprineo zajedničkom unapređenju preduzetništva i društva u kojem živimo i stvaramo.

Ako govorimo o realnim promenama volela bih da za početnike postoje bolji uslovi za pokretanje biznisa. Mislim da kod nas još uvek nije dovoljno razvijen osećaj za potrebe startapova i da se snalaze sami, često uz pomoć štapa i kanapa. Osim toga, volela bih da postoje edukativni centri koji će omogućiti početnicima da steknu neka osnovna znanja koja će im biti potrebna. Mnogi ne znaju koje mogućnosti imaju, kao ni zakonske obaveze, pa često prave nesmotrene greške iz neznanja.


Baš iz tog razloga mi u Pausalu pokušavamo da damo mali doprinos, pisanjem različitih tekstova na našem blogu, održavanjem predavanja i webinara. Zaista se trudimo da pokrijemo odgovore na različita pitanja vezana za paušalce, ali i neke teme koje se tiču preduzetništva uopšte. Nadam se da time olakšavamo odluke, ali i poslovanje mnogim ljudima.


5. Prema Vašem mišljenju, na koji način se danas možemo boriti sa izazovima sa kojima se suočavaju preduzetnice?

Kada već govorimo o stvarima koje je potrebno promeniti, volela bih da spomenem i jednu inicijativu “I preduzetnice su mame” koju je pokrenulo udruženje “Digitalna zajednica”, čiji sam član, zajedno sa uduženjem “Mame su zakon”. Inicijativa ima za cilj da ukaže na činjenicu da su preduzetnice diskriminisane u odnosu na zaposlene žene i izjednači njihov položaj po pitanju prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta. Inicijativa dobija veliku podršku od drugih kompanija, udruženja i pojedinaca. Peticija koja je pokrenuta je do sada prikupila preko 42.000 potpisa, ali naše aktivnosti se nastavljaju. Pozivam sve koji bi želeli da podrže inicijativu da potpišu peticiju i da nam se priključe u ovoj borbi i pomognu svojim prijateljicama, ženama, sestrama, majkama.

Comentarios


bottom of page