top of page

Potpredsednica Women4Cyber Srbija o važnosti podjednakog uključivanja žena u sajber bezbednost

AFA, u čijem okviru je osnivan Women4Cyber Srbija, je 8. marta ove godine, zajedno sa Women4Cyber Luksemburg, organizovala događaj pod nazivom "Važnosti podjednakog uključivanja žena u sajber bezbednost i prilika za razvoj karijere u poslovima budućnosti” . Ovaj događaj je imao za cilj da promoviše aktivnosti i pozicionira važnost ove teme na internacionalnom i nacionalnom nivou uključivanjem svih važnih zainteresovanih strana iz obe zemlje: predstavnike države, privatnog sektora, institucija, organizacija i šire javnosti.Potpredsednica Women4Cyber Srbija, Sanja Kekić, jedna od vodećih ekspertkinja iz ove oblasti, u svom intervjuu za PC Press, naglašava važnost digitalne bezbednosti, posebno u vreme kada mnogobrojna istraživanja ukazuju na nedostatak stručnjaka u ovoj oblasti. Ono što je zabrinjavajuće, jeste podatak koji govori da je zastupljenost žena u sajber bezbednosti na globalnom nivou svega 11%, dok taj procenat u Evropi iznosi 7%.

Kako navodi, upravo je ovo bio jedan od razloga zbog kojih je AFA, koja je posvećena ekonomskom osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije, postala deo globalne mreže žena u digitalnoj bezbednosti osnivanjem Women4Cyber Chapter-a čije će se delovanje u ovoj oblasti baviti osnaživanjem žena da se uključe i podjednako učestvuju u kreiranju digitalne budućnosti, kako u Republici Srbiji , tako i van granica naše zemlje.


Sanja Kekić je 2019. godine uvrštena na listu 50 najuticajnijih žena u Evropi, u oblasti sajber bezbednosti, prema jednom od vodećih magazina u Velikoj Britaniji i Evropi - SC Media UK. Preko 20 godina radi u IKT okruženju Srbije. Vodila je veliki broj IKT i poslovnih projekata u Srbiji i regionu koji su se odnosili na procese upravljanja, rizika i usklađenosti poslovanja, pokrivajući oblasti bezbednosti, odnosno privatnosti podataka. Bila je jedan od lidera tima koji je 2001. godine dobio nagradu JISA Discobolos u kategoriji finansija za inovativne bankarske aplikacije. Sanja je iskustvo stekla radeći za Big 4, nekoliko velikih banaka i finansijskih institucija u Srbiji i za najvećeg mobilnog operatora na Balkanu.

Potpredsednica Women4Cyber Srbija aktivno radi na podizanju svesti u oblasti upravljanja rizicima koji proizilaze iz digitalizacije i digitalne transformacije poslovanja, kao što su, na primer, rizici u oblasti upravljanja sajber bezbednošću i upravljanja tajnosti i privatnosti podataka. Međutim, kako navodi u jednom od svojih intervjua, postoji mnogo razloga za zabrinutost: "Sajber pretnje postaju sve sofisticiranije, posebno nastale spajanjem različitih vrsta napada u štetnije oblike, ozbiljnije. Raznolikost i količina napada se povećava, pri čemu su poverljivi i lični podaci najčešći predmet napada. Isto tako, razne industrije podložne su napadima: finansijska, energetska, vazduhoplovna, zdravstvena i druge. Uticaji mogu biti dugoročni i kratkoročni, s manjim i većim posledicama".

Sanja Kekić najavljuje veliki broj projekata kojima će Women4Cyber Chapter podizati svest o važnosti sajber bezbednosti, a prvi među njima će biti organizovanje Women4Cyber Hakatona za studentkinje, koji će se realizovati zajedno sa Women4Cyber Luksemburg i Women4Cyber Švajcarska, a u saradnji sa privatnim sektorom, državom i univerzitetima sa ciljem osnaživanja i podjednakog uključivanja budućih generacija mladih liderki u oblast digitalne bezbednosti.

1 Comment


Die 4 erfolgreichsten Methoden, um diesen Juni 150€ beim Royal Secrets Spielautomaten unter https://mr.bet/at/game/view/demo/royal-secrets zu erhalten. Der Sommer ist immer die beste Zeit, um seine Freizeit mit Vergnügen zu verbringen und gleichzeitig online Geld zu verdienen. Weitere Details finden Sie auf der mr.bet Plattform.

Like
bottom of page