top of page

Pet oblasti u koje treba da ulažemo da bismo preživeli klimatske promene koje se dešavaju

Klimatske promene utiču na našu svakodnevnicu i najbolji način da se zaštitimo od njih je drastično smanjenje emisija štetnih gasova kroz efikasno korišćenje obnovljive energije. Moramo da se prilagodimo promenama koje dolaze.Novi izveštaj Globalne komisije za Adaptaciju objavljuje da bi ušteda novca znatno pomogla u borbi protiv klimatskih promena i da bi investicija od 1.8 triliona dolara donela doprinose u vrednosti od 7.1 trilion dolara. Broj života koji će biti spašeni kroz prilagođavanje promenama je veliki. Nivo mora će sve više rasti, oluje će izazvati velike katastrofe, i ljudi će biti primorani da napuste svoje domove. Takođe, usevi će biti uništeni, doći će do nedostatka rezervi vode, a najviše će biti ugrožen najsiromašniji sloj.


Ovo su načini na koje možemo da ublažimo uticaj klimatskih promena:


1. Sistem “ranog upozoravanja”


Sistemi “ranog upozoravanja” za ciklone, suše, poplave i toplotne talase moraju da budu unapređeni. Ovaj sistem se pokazao veoma efikasanim u Bangladešu, gde je za razliku od 1970. godine kada je broj mrtvih zbog ciklona bio 300.000, u 2017. godini taj broj smanjio na 10 jer je Vlada Bangladeša mogla da reaguje na vreme zbog Programa za zaštitu od Ciklona.

Takođe, jako je bitno biti unapred pripremljen za prirodne katastrofe. Zbog inovacija u meteorološkim modelima možemo da planiramo unapred i pošaljemo pomoć onim područjima kojima će biti najpotrebnija.


2. Kreiranje infrastrukture za topliji svet


Potrebno je izdvojiti veliku količinu novca, kako za održavanje, tako i za poboljšanje infrastrukture i urbanizacije. Preventivne mere za umanjenje efekata klimatskih promena su izgradnja kuća koje imaju visoko energetski efikasne standarde koje bi sprečile emisiju ugljen dioksida, kao i infrastrktura koja je pogodna za uslove klimatskih promena.


Mostovi, aerodromi u blizini obala i luke moraju da budu pripremljene da podnesu poplave i viši nivo mora. Dalekovodi i elektrane moraju biti izgrađeni tako da podnose toplotne talase. Kada infrastruktura zakaže, može da dodje do nestašice hrane i medicinske pomoći. Iako može dosta da se uštedi prilikom pažljivog planiranja izgradnje infrastrukture, mnoge zemlje i dalje nisu promenile svoje regulatorne standarde. Suočavamo se sa izborom između loše infrastrukture podložne klimatskim promenama, ili ulaganja u infrastrukturu koja je otporna na klimatske promene.


3. Investicije u hranu


Klimatske promene dovode do nestašice hrane, smanjenja broja useva, smanjenja rezervi vode. Takodje, dolazi do širenja štetočina i bolesti. Ekstremni vremenski uslovi dovode do uništavanja useva i sprečavanja transporta hrane. Potrebno je investirati u useve koji su otporni na klimatske promene. Diversifikacija u sojevima pomoći će u borbi protiv štetočina, bolesti i globalnog zagrevanja. Takodje, farme sa različitim izvorima prihoda neće iskusiti ekstremno siromaštvo. Sadašnja agrokultura doprinosi klimatskim promenama zbog krčenja šuma i emisije metana, i zbog toga mali poljoprivrednici u zemljama u razvoju treba da spoznaju novu tehnologiju u toj oblasti.


4. Investicije u rezerve vode


U ranjivim regionima, dužina trajanja i ozbiljnost suša raste, a u isto vreme poplave će dovesti do nestašice vodenih rezervi što može da podstakne konflikte u pogodjenim regionima.

Rekonstrukcija rečnih basena koji snabdevaju reke i gradove vodom su krucijalni za prevenciju otoka vode. Prava alokacija vode i popravka loše infrastrukture pomogle bi u očuvanju rezervi vode.


5. Obnavljanje ključnog ekosistema


Šume mangrove, kojih ima u obalnim predelima, štite priobalne regije od oluja. One upijaju ugljen dioksid 10 puta više nego drugi ekosistemi, a u njima živi i veliki broj retkih vrsta. Pažljivo korišćenje ovih i drugih ekosistema pomaže nam da se adaptiramo na klimatske promene.


Obzirom da imamo potrebna sredstva da se adaptiramo klimatskim promenama potrebno je da ih efikasno iskoristimo. Milijarde života mogu biti poboljšani akcijama u službi očuvanja ekosistema, kao i bezbednost hrane i vode,koji nas štite od prirodnih katastrofa i osiguravaju infrastrukturu koja je otporna na promene koje dolaze. Investicije danas spasiće živote u budućnosti.

Comments


bottom of page