top of page

Stevan Končar iz FishingBooker-a predavač na AFA Mentorship programu

Updated: Feb 10, 2020

Bilo nam je zadovoljstvo da u okviru pete sesije AFA Mentorskog programa za buduće preduzetnice ugostimo Stevana Končara, koji se nalazi na poziciji Head of Business Development u kompaniji FishingBooker.

Stevan, master elektrotehnike i računarstva, u svom inspirativnom predavanju, predstavio je sebe i tom prilikom objasnio kako je siguran posao u struci, zamenio poslom menadžera u startapu.


FishingBooker, sa sada već 100 zaposlenih posluje širom sveta i ima veliki broj klijenata sa kojima sarađuje, kako kapetana brodova tako i pecaroša. Kompanija je osnovana 2013. godine u Beogradu, kada je brojala 8 zaposlenih, a ideja za biznis je započela kao strast osnivača prema pecanju. Danas je FishingBooker svetski konkurent u svom polju, a kompanija ima skoro podjednak udeo muškaraca i žena koji su zaposleni u njoj i to u različitim sektorima.


Stevan je održao predavanje iz oblasti prodaje i digitalnog marketinga u kojem je detaljno objašnjavao polaznicama programa na koje načine mogu da pospeše svoje biznise u nekoliko koraka. Iz ličnog iskustva je preneo kako, pomoću svih dostupnih društvenih mreža, se lako može dostići određeni broj pratilaca i okupiti ciljna grupa.


Naglasio je da je za uspešan biznis veoma važno početi od potreba tržišta, i onoga što tržištu nedostaje, a ne od proizvoda, kako većina smatra. Kada je reč o startapima, oni najčešće ciljaju preširoko tržište, dok je dovoljno odabrati jedan segment i fokusirati se na njega. Sledeći korak je razumevanje kupca odnosno njegovih potreba i kreiranje jedinstvene prednosti rešenja. Kada se utvrde načini na koji će biznis rešiti određene probleme kupca, treba uzeti u obzir gde će se to rešenje promovisati – da li će to biti Website, Instagram ili LinkedIn zavisi od samog proizvoda ili usluge koji se plasira na tržište.


Podelio je sa nama puno korisnih saveta i naglasio da kod razvoja biznisa, fokus treba da bude na progresu a ne na perfekciji, kao i da se prilikom upuštanja u preduzetništvo treba opredeliti za rad NA biznisu ili za rad U biznisu. Dodao je da svako ko započinje posao može birati između 3 uloge – preduzetnik, menadžer i tehničar, i naglasio da je veoma važno da se opredeli za jednu od njih.


Želimo da mu se zahvalimo na veoma uspešnoj radionici i sjajnim praktičnim savetima koje će naše polaznice koristiti kako bi unapredile svoje poslovanje ili postojeću ideju.

Comments


bottom of page