top of page

Održana je AFA Konferencija o inovacijama

U okviru Druge AFA Nedelje inovacija, 21. maja u hotelu Hyatt je održana Konferencija o inovacijama pod nazivom: „Kako izgraditi nacionalni okvir za inovacioni ekosistem i ekonomiju uticaja“. Konferencija je okupila inovatore, korporativne lidere, predstavnike vlade, institucija, akadamske i startap zajednice da predstave najinovativnije ideje i trendove u nauci, tehnologiji, dizajnu, istraživačko-razvojnoj delatnosti, edukaciji i organizaciji rada, kao i razvoju novih proizvoda i usluga.Konferenciju je otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, a zatim je usledilo obraćanje NJ.E. ambasadora Švedske Jana Lundina, kao uvod u panel „Iskustva najinovativnijih zemalja“. Ambasador je predstavio Švedsku kao jednu od zemalja lidera u inovacijama sa visokim „good country“ indeksom. Gostujući govornici, ambasadori zemalja lidera u inovacijama kao što su Finska, Švajcarska, Kanada, Australija, Izrael i SAD su govorili o svojim iskustvima i pozitivnim praksama u ovoj oblasti.


Panel sesija - Iskustva zemalja lidera u inovacijama

Potom je usledio panel koji je za cilj imao razvoj jedinstvenog pristupa u izgradnji nacionalnog inovacionog ekosistema kojim je moderirala Jelena Galić doktor ekonomskih nauka, predsednica izvršnog odbora AIK banke i članica AFA korporativnog odbora. Učesnici ovog panela su bili Vesna Bengin sa Biosense instituta, Ivan Bjelajac (MVP Workshop), Klod Kolaro (Comtrade System Integration International), Vladimir Trkulja (UNICEF), Sandra Rodić ispred USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj i direktorka tima za pristup izvorima finansiranja. Tom prilikom je razgovarano o važnosti uključivanja svih zainteresovanih strana u izgradnju inovacionog ekosistema i predstavljeni su potencijali i izazovi u tom procesu.
Imajući u vidu da je cilj ovogodišnje AFA nedelje inovacija kros-sektorska i kros- generacijska saradnja, usledilo je predstavljanje najinovativnijih industrijskih lidera, te su kompanije iz različitih sektora privrede, pojedinci i organizacije predstavile svoje inovativne projekte.

Popodnevna sesija ove AFA konferencije je organizovana u saradnji sa CEO alijansom za rodnu ravnopravnost. Na samom početku su svoju ideju o razvoju platforme „Nadmudri Pitagoru“ za približavanje *STEM zanimanja svojim vršnjacima predstavile pobednice Hack#teen-a koji je AFA organizovala nedavno u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija.Panel „Tehnologija želi dobrodošlicu devojčicama“ moderirao je Nebojša Đurđević, CEO Inicijative Digitalna Srbija, a govornici su bili predstavnici naših najuspešnijih tehnoloških kompanija. Učesnici panela su bili Stefan Salom suosnivač Infostuda, Jasna Janus program menadžer u Majkrosoft razvojnom centru, Nebojša Bjelotomić CEO kompanije Saga i Nataša Sekulić Country Leader kompanije IBM.Konferencija je zatvorena potpisivanjem povelje i pridruživanjem CEO alijansi za rodnu ravnopravnost. O važnosti ove teme govorili su ambasador Švedske NJ.E. Jan Lundin i Hilde Van Criekinge koja je Corporate Communication Manager u kompaniji IKEA South East Europe.


AFA CEO alijansi pridružile su se kompanije Vip mobile, Mercedes, Srpska Blockchain inicijativa, Inicijativa Digitalna Srbija, AIK Banka, ArhiPro i GlaxoSmithKline, a tim povodom je Branka Pudrlja Durbaba glavna direktorka za tržište kompanije Vip mobile, izjavila:


„Nama u Vipu je oduvek bilo važno da omogućimo ravnopravne uslove za rad, napredak i usavršavanje svim zaposlenima i sa ponosom ističemo da na rukovodećim mestima imamo jednak odnos žena i muškaraca. Pridruživanje AFA CEO alijansi je prirodan korak s obzirom na to da kao kompanija negujemo vrednosti za koje se Alijansa zalaže i možemo znatno da doprinesemo ostvarivanju njenih ciljeva. U skladu sa našom poslovnom filozofijom nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspešno razvijati ravnopravno društvo”.


bottom of page