top of page

ODRŽAN WOMEN4CYBER FORUM: Žene su budućnost digitalne transformacijeWomen4Cyber regionalni forum uspešno je održan u četvrtak, 14. septembra, u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, u organizaciji AFA (All for All) organizacije. Poslata je jasna poruka da su žene budućnost digitalne transformacije i da je cilj ovog i sličnih skupova i programa da budu konkurentne u informacionoj bezbednosti.


- AFA organizacije radi na pravljenju globalne platforme koja radi na otvaranju važnih tema i njihovom rešavanju. Posebno smo zainteresovani za podizanje procenata inkluzije u onim profesijama koje imaju fokus na IT-u, naročito sajber bezbednosti – otvorila je skup Dina Gligorijević, predsednica AFA korporativnog borda i suosnivač TeleGroup.


Tema događaja bila je Veće učešće žena u sajber bezbednosti - izazovi i mogućnosti, o kojoj su diskutovali ekspertkinje i eksperti iz ove oblasti. Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Srbija chapter-a osvrnula se na karijerni put jedne žene u ovoj oblasti, dok su mentorka Jelena Radulović, mentor DamjanCvetanović, mentorina Tamara Petrović, preneli iskustva o mentorskom programu sprovedenom kroz Women4Cyber Srbija program i važnosti istog, a Tatjana Simić ambasdorka za mlade otkrila je kako privući generacije koje dolaze ovoj temi.


- Women4Cyber Srbija će inicirati i podržati rad radne grupe koje će raditi na kreiranju karijernih puteva za žene u IT sektoru. Cilj je i da se pronađe još eksperata i ekspertkinja koji žele da mentorišu žene u sajber bezbednosti, kao i kompanije koje žele da zaposlene žene pripravnice - istakla je Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Srbija chapter-a.


Gošće iz Women4Cyber chaptera Zapadnog Balkana Belma Ohranović, Denisa Kurtagić, Katerina Veljanovska Blaževska i Fjola Pelaj istakle su važnost bliže saradnje regiona kako bi se tema podigla na društvenoj agendi i kroz podršku samih organizacije podržale i žene u informacionoj bezbednosti.


Generalni direktor Gigatorna Vladan Janković nesebično je podelio priču kako se njegova kompanija susrela sa opakim sajber napadom i preneo pouke i poruke, ali i preventivne mere kako se drugima ne bi dogodilo isto, ali i upozorio na važnost konstantnog ulaganja u informacionu bezbednost biznisa.


Novi Zakon o informacionoj bezbednosti Republike Srbije usklađen je sa regulativom Evropske unije, a šta donosi i kako će izgledati usklađivanje sa novim propisima otkrili su stručnjaci iz velikih kompanija i mreža iz oblasti informacione bezbednosti, JelenaBratić, Branko Subotić, Nebojša Jokić i PetarOljača.- Veliko je zadovoljstvo biti deo ovog događaja jer su teme foruma ujedno i strateški pravci EBRD, što su dobro upravljanje, inkluzija i jačanje rodne ravnopravnosti, i digitalna transformacija. Primećujemo da statistiku u sajber bezbednosti i IT nije ohrabrujuća, a potencijal postoji. Naša agenda je da sa svim partnerima radimo na tome da se te stvari poprave - napomenula je Aleksandra Miladinović, regionalna koordinatorka za Zapadni Balkan, Regulatorni dijalog i relacije sa akterima od značaja, EBRD.


Institucionalni partner je bila Privredna komora Srbije.


- Imamo razne izazove i stereotipe. Ono što je važno da izazove napadnemo stručnošću, a da stereotipe otklonimo. Pozitivan primer je industrija video igara gde je u Srbiji oko 30 odsto žene, dok je u Evropi taj procenat oko 20 - izjavio je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.


AFA (All for All) organizacija 2021. postala deo globalne mreže žena u sajber bezbednosti osnivanjem Women4Cyber poglavlja Srbija, kroz čije se delovanje bavi osnaživanjem žena da se uključe, i podjednako učestvuju, u kreiranju digitalne budućnosti. Women4Cyber Srbija je deo Evropske Women4Cyber fondacije, koju je osnovala Evropska sajbersekjuriti organizacija (ECSO), a čija je predstavnica Elena Drago takođe bila gošća foruma.

Forum je izazvao veliko interesovanje, a bio je prenošen i online.5 Comments


Run 3
Run 3
Jul 03

I'm passionate about it and would love to learn more. Would you mind updating your blog with new content when you find out more? wheel spinner

Like

lingaraja temple
lingaraja temple
Nov 10, 2023

These is a great opportunity for you to change your status and become among those that matters in life. Are you a pastor, prophet, Politician, Priest, Businessman/woman, Student etc, seeking for where to eradicate poverty from your life, seeking for where to get a spiritual backup in your Political career, Business career. seek no more for we are here to show you that light that is at the end of the tunnel.. We guarantee you wealth, power, fame, success, protection ones you join us.. Join the Great lingaraja confraternity occult today for a change of status.. you can reach us on Whatsapp or call +2347015932813

Websites lingarajaoccultictemple.blogspot.com


Like

Morton Alex
Morton Alex
Oct 18, 2023

doodle jump is a popular and highly rated game. The game earned a few favorable reviews from critics. TouchGen has stated that Doodle Jump is "fun as heck" and that the cartoon graphics and sound effects are fantastic.

Like

3. Hands-On Labs: Practical experience is key to success in the CASP exam. Work on real-world scenarios and gain practical skills through hands-on labs and simulations.

4. Self-Study: If you prefer self-paced learning, invest in reputable CASP study guides, and create a well- CAS 002 Braindump structured study plan to cover all exam objectives systematically.

5. Join Forums and Communities: Engage with IT security forums and communities where you can discuss and clarify your doubts with experienced professionals

Click Here More Info: https://examtopicsfree.com/comptia-exam-dumps/cas-002-braindump/

Like

Mark Miller
Mark Miller
Sep 26, 2023

Your article's substance appears to catch the interest of many people, and I must say that I am quite impressed by your post driving directions


Like
bottom of page