top of page

Nedelja inovacija u Beogradu sledećeg meseca

AFA Nedelja inovacija će se ove godine održati od 20. do 24. maja u Beogradu, a tema će biti „Kako inovacije doprinose razvoju ekonomije i društva“ sa posebnim fokusom na pronalaženje ravnoteže između ekonomskog rasta i rešavanja društvenih i ekoloških izazova i izgradnji društva jednakih mogućnosti.


„Želimo da doprinesemo kreiranju inovativnog ekosistema za bolju i snažniju budućnost i promovišemo značaj inovacija za razvoj ekonomije i društva, ne samo kroz različite programe koji će obuhvatiti sve sektore i segmente društva, već i kroz uspostavljanje godišnjih nagrada kojima želimo i da postavimo standarde i uzore i ukazujemo na dobre primere.


Naročito želimo da uključimo što veći broj mladih, posebno žena, i da im omogućimo da predstave svoje projekte i ideje, kao i da aktivno učestvuju u kreiranju budućnosti i budu lideri promena”, rekla je Žaklina Nikolić Kušić, programska direktorka Nedelje inovacija. U prilog tome govori i činjenica da programski odbor ove godine čine isključivo mlade uspešne žene iz različitih oblasti, čiji je prosek godina 27. “ Važno je da mladim liderima omogućimo da što pre daju svoj puni doprinos, razviju svoje potencijale i postanu prepoznatljivi u javnosti, što je i jedan od glavnih ciljeva Nedelje inovacija - uspostavljanje krossektorske i krosgeneracijske saradnje, razmene ideja i pružanja podrške u stvaranju inovacionog ekosistema u kome će žene biti podjednako zastupljene.”


Iz tog razloga, sredstva prikupljena na ovogodišnjoj Nedelji inovacija će biti usmerena ka stvaranju budžeta za inicijativu „Više žena u nauci i tehnologiji - More Girls in STEM“ koja ima za cilj da osnaži i inspiriše naredne generacije mladih žena u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kako bi obezbedili ravnopravnost i jednaku zastupljenost polova u poslovima budućnosti.


AFA Nedelju inovacija je i ove godine podržao Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije kao i brojne ambasade zemalja koje su lideri u inovacijama poput Švedske, Švajcarske, Izraela, Kanade, Australije i Finske čiji će ambasadori aktivno učestvovati u radu konferencije i podeliti svoja iskustva. Partneri na projektu su i Kanadsko-srpsko poslovno udruženje (CANSEE) i Impact hub, a na Nedelji inovacije će učestvovati i predstavnici inicijative Digitalna Srbija, Blockchain inicijativa, SPK Privrednik i mnogi drugi.

Nedelja inovacija će okupiti inovatore, pronalazače, korporativne lidere, predstavnike startup zajednice, naučnih institucija, vlade, investitore koji će diskutovati o najnovijim trendovima i inovacijama u nauci, tehnologiji, dizajnu, kreativnosti, I&R i razvoju novih proizvoda i usluga. Gosti Nedelje inovacija 2019 će biti renomirani inostrani stručnjaci koji će podelili znanje i informacije i omogućiti nam da uhvatimo svetski razvojni trend u globalnoj tehnološkoj i ekonomskoj arhitekturi sa posebnim osvrtom na etičke, moralne, pravne i političke posledice korišćenja tehnologija.


AFA Nedelja inovacija svake godine predstavlja aktuelne trendove u inovacijama iz svih oblasti kroz uključivanje svih domaćih potencijala. Poziv je otvoren za sve zainteresovane koji žele da predstave svoje projekte i ideje, od kompanija i startapova, do instituta i NGO sektora, kao i pojedinaca, a novitet je teenage stage gde će imati prilike da se predstave najmlađi inovatori i kreativci iz cele Srbije. Takođe, poziv je otvoren do 15. maja za sve koji žele da konkurišu za godišnje nagrade za inovacije i tri granprija za najinovativniju kompaniju, instituciju i pojedinca, kao i specijalne nagrade za doprinose i inicijative u oblasti inovacija.

Tokom pet dana maja , ne samo da ćete obogatiti svoje znanje novim i fascinantnim stvarima, već ćete uplatom kotizacije doprineti stvaranju fonda za projekat „Više devojčica u nauci i tehnologiji.“

Više informacija možete pronaći na sajtu Nedelje inovacija iw.afa.co.rs.

Comments


bottom of page