top of page

Napravljena prva 3D kuća na vodi

Jedna od prvih 3D kuća na svetu pojavila se u Kini 2016. godine. Kući površine 400 kvadratnih metara, na dva sprata trebalo je 45 dana da se odštampa. U tom trenutku je to delovalo neverovatno brzo. Od tada, slične kuće su se pojavile i u Rusiji, SAD-u, Italiji, čak i čitavo naselje sa 3D kućama u Meksiku.

Ovog meseca spisku se pridružila još jedna država - Češka. Prvok, kako su kuću nazvali, ima nekoliko izvanrednih karakteristika: krov sa zelenom baštom, izgrađen tako da traje preko 100 godina i može da pluta na vodi. Kuća će od avgusta biti na ostrvu Strelecky na reci Vltavi u Pragu, gde će biti otvorena za javnost.


Prvok je izum češkog umetnika Mihala Trpaka. Materijal koji je korišćen je betonska smeša obogaćena nano-vlaknima i supstancama za poboljšanje plastičnosti i ubrzavanje sušenja. Bilo je potrebno 22 sata ukupnog vremena štampanja, 25 radnika i 17 tona prilagođene betonske smeše za štampanje kuće, da se sagradi 43 kvadratna metra. Kuća je veličine studia ili malog jednosobnog stana, a sadrži dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu i kupatilo.


Iako može stajati na kopnu, Prvok je posebno dizajniran za život na pontonu. Svojim oblikom i kružnim prozorima, kuća ima izrazito nautički izgled. Trpak tvrdi da može da traje najmanje stotinu godina u bilo kom okruženju, a vlasnici mogu srušiti zgradu nakon toga i ponovo je odštampati od istog materijalom direktno na lokaciji.


Svakako 100 godina nije izuzetno dug životni vek kuće, ali ako uzmete u obzir brzinu kojom se 3D kuće štampaju i jednostavnost njihove konstrukcije i materijala, to je prilično dobar odnos vremena izrade i trajanja.


3D štampanje se smatra brzim, jeftinim i ekološki prihvatljivim načinom gradnje kuća. Nekoliko naselja 3D kuća nalazi se u Teksasu, izgrađenih za ljude koji su ranije bili beskućnici. Konvencionalne metode gradnje imaju brojne nedostatke i probleme, koje smo toliko dugo shvatali kao neminovne, da smo gotovo zaboravili da smislimo bilo kakvu alternativu.

Naravno i 3D štampane kuće imaju svoje nedostatke - one su praktičnije u ruralnim sredinama sa niskom gustinom stanovništva, ali najveća svetska potreba za pristupačnim, sigurnim smeštajem je u velikim gradovima ili blizu njih. Materijali od koga se mogu graditi trenutno je ograničen na beton i plastiku, koji u nekim klimama nisu podobni. A betonski zidovi koje izbacuje štampač mogu ograničiti funkcionalnost unutrašnjosti kuće.

S druge strane, čini se da je češki projekat upravo prebrodio jednu veliku barijeru 3D štampanih kuća - one više nisu isključivo vezane za kopno.


Izvor: singularityhub.com

bottom of page