top of page

Napravljena prva 3D kuća na vodi

Jedna od prvih 3D kuća na svetu pojavila se u Kini 2016. godine. Kući površine 400 kvadratnih metara, na dva sprata trebalo je 45 dana da se odštampa. U tom trenutku je to delovalo neverovatno brzo. Od tada, slične kuće su se pojavile i u Rusiji, SAD-u, Italiji, čak i čitavo naselje sa 3D kućama u Meksiku.

Ovog meseca spisku se pridružila još jedna država - Češka. Prvok, kako su kuću nazvali, ima nekoliko izvanrednih karakteristika: krov sa zelenom baštom, izgrađen tako da traje preko 100 godina i može da pluta na vodi. Kuća će od avgusta biti na ostrvu Strelecky na reci Vltavi u Pragu, gde će biti otvorena za javnost.


Prvok je izum češkog umetnika Mihala Trpaka. Materijal koji je korišćen je betonska smeša obogaćena nano-vlaknima i supstancama za poboljšanje plastičnosti i ubrzavanje sušenja. Bilo je potrebno 22 sata ukupnog vremena štampanja, 25 radnika i 17 tona prilagođene betonske smeše za štampanje kuće, da se sagradi 43 kvadratna metra. Kuća je veličine studia ili malog jednosobnog stana, a sadrži dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu i kupatilo.


Iako može stajati na kopnu, Prvok je posebno dizajniran za život na pontonu. Svojim oblikom i kružnim prozorima, kuća ima izrazito nautički izgled. Trpak tvrdi da može da traje najmanje stotinu godina u bilo kom okruženju, a vlasnici mogu srušiti zgradu nakon toga i ponovo je odštampati od istog materijalom direktno na lokaciji.


Svakako 100 godina nije izuzetno dug životni vek kuće, ali ako uzmete u obzir brzinu kojom se 3D kuće štampaju i jednostavnost njihove konstrukcije i materijala, to je prilično dobar odnos vremena izrade i trajanja.


3D štampanje se smatra brzim, jeftinim i ekološki prihvatljivim načinom gradnje kuća. Nekoliko naselja 3D kuća nalazi se u Teksasu, izgrađenih za ljude koji su ranije bili beskućnici. Konvencionalne metode gradnje imaju brojne nedostatke i probleme, koje smo toliko dugo shvatali kao neminovne, da smo gotovo zaboravili da smislimo bilo kakvu alternativu.

Naravno i 3D štampane kuće imaju svoje nedostatke - one su praktičnije u ruralnim sredinama sa niskom gustinom stanovništva, ali najveća svetska potreba za pristupačnim, sigurnim smeštajem je u velikim gradovima ili blizu njih. Materijali od koga se mogu graditi trenutno je ograničen na beton i plastiku, koji u nekim klimama nisu podobni. A betonski zidovi koje izbacuje štampač mogu ograničiti funkcionalnost unutrašnjosti kuće.

S druge strane, čini se da je češki projekat upravo prebrodio jednu veliku barijeru 3D štampanih kuća - one više nisu isključivo vezane za kopno.


1 comentario


Trpak claims it can last at least a hundred years in any environment, and the owners can demolish the building after that and reprint it from the same material directly on site. free games

Me gusta
bottom of page