top of page

Milijarder koji je imao želju da umre siromašan... zvanično je siromašan!

Nakon nekoliko decenija, Čak Fini, bivši milijarder i suosnivač maloprodajnog objekta “Duty Free Shoppers”, konačno je sav svoj novac dao u dobrotvorne svrhe. Sada nema više ništa i, kako kaže, ne može biti srećniji!

Čarls Čak Fini ima 89 godina i tokom celog svog života živeo je štedljivo, usput prikupljajući milijarde. Kao filantrop, pionir je ideje “Giving while living” koja propagira trošenje većine svog bogatstva doniranjem u dobrotvorne svrhe, umesto finansiranja fondacije nakon smrti. Budući da ne možete da ga ponesete sa sobom – zašto ne biste sve poklonili? Na taj način kontrolišete kuda ide Vaš novac i posmatrate rezultate svojim očima.


Fini je za “Forbes” rekao da je veoma zadovoljan i zahvalan svima koji su mu se pridružili na ovom putovanju tokom koga je mnogo naučio. Takođe je poručio onima koji imaju mogućnost da doniraju tokom života da će im se veoma svideti osećaj samo ukoliko probaju.

Tokom poslednje četiri decenije, Fini je donirao preko osam milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, univerzitetima i fondacijama širom sveta putem svoje fondacije “Atlantic Philantropies”. Fini je 2012. godine procenio da je izdvojio oko dva miliona dolara za svoju i penziju svoje supruge. Drugim rečima, donirao je 375,000% više novca u odnosu na njegovu trenutnu neto vrednost. Takođe, ono što je zanimljivo jeste informacija da je Fini sav svoj novac poklonio anonimno! Dok su mnogi bogati filantropi angažovali vojsku publicista da trube o njihovim donacijama, Fini se potrudio da svoje donacije čuva u tajnosti. Upravo iz tog razloga, “Forbes” ga je nazvao “Džejms Bond filantropije”.


Čovek koji je stekao bogatstvo prodajom luksuzne robe turistima, a kasnije pokrenuo privatnu elektroprivredu “General Atlantic” živi u stanu u San Francisku koja odaje utisak stroge studentske spavaonice. Fotografije prijatelja i porodice vise sa zidova nad običnim drvenim stolom. Na stolu je naslonjena mala pločica sa natpisom: “Čestitam Čaku Finiju osam milijardi dolara filantropske donacije”.


Comments


bottom of page