top of page

Samo 13% inženjera na svetu su žene

Updated: Jun 25, 2020

Osnovan od strane Women’s Engineering Society (WES), Međunarodni dan žena u inženjerstvu se obeležava kako bi se inženjerke širom sveta osnažile i kako bi se poboljšao njihov položaj na globalnom nivou. Događaj se organizuje širom sveta, a učesnici su od Paname i Hong Konga do Novog Zelanda.


Međunarodni dan žena u inženjerstvu 2020. godine (INWED20) je tradicionalno obeležen 23. juna, po sedmi put uprkos ograničenjima u vezi sa pandemijom COVID19. Kako bi ostali verni ovogodišnjoj temi „Oblikuj svet“, biće potrebno više angažovanja i inovacija nego ikada pre. Imamo šansu da pokažemo celom svetu kako žene uspevaju da reše izazove u inženjerstvu i kako doprinose svojim značajnim rezultatima.

Oblikuj svet


Svake godine INWED ima za cilj da prepozna karijere dostupne ženama iz inženjerske struke. Ovogodišnja tema „Oblikuj svet“ ima za cilj da se poveže sa izazovima koje donosi budućnost. Kako pronaći rešenja problema vezana za klimatske promene, vodosnabdevanje i urbanizaciju? Iako je bilo nemoguće predvideti pandemiju svetskih razmera, COVID-19 je odličan primer ovakvih izazova. Ova globalna zdravstvena situacija zahteva neviđene inovacije i saradnju.


Rodni jaz u inženjerstvu


Nažalost, mnogi zastareli stavovi i stereotipi i dalje štete inženjerskoj industriji. Devojčice od najranijeg detinjstva se susreću sa stereotipom da su ovi poslovi više “za dečake” i da nisu dovoljno kreativni a pored toga javlja se problem i nedostatka ženskih uzora na koje bi se devojčice ugledale. Ovaj jaz se produbljuje i u kasnijem dobu kada devojčicama opada interesovanje za STEM oblasti, dok se od 30% devojaka koje diplomiraju na STEM fakultetima samo 7% zaposli u tech kompanijama. Ovi stavovi i stereotipi pokazali su se težim za neutralisanje i to je jedan od razloga zašto inženjerska industrija ima tako osetan manjak žena. Statistike Društva žena inženjera (SWE) pokazale su da samo 13 % inženjera širom sveta čine žene.


Jaz je posebno izražen u evropskim zemljama i verovatno će imati značajan uticaj na produktivnost, inovacije i konkurenciju. Prema McKinsey Global Institute Report 2020 proces automatizacije i razvoj novih tehnologije će do 2030. godine ostaviti bez posla one koji se dodatno ne obrazuju i ne prekvalifikuju. S obzirom da su u ovakvom riziku posebno žene, inicijative i projekti su posebno važni zarad inkluzivnog i održivog razvoja.


Inženjerstvo je kreativna, uzbudljiva i izazovna karijera, sa mogućnošću da se napravi značajna promena u svetu. Takva karijera trebala bi biti prilagođena i muškarcima i ženama iz svih slojeva društva. Iako se rodni jaz neće rešiti preko noći, moramo pronaći načine da ga umanjimo. Obeležavanje Dana inženjerki, može napraviti značajnu promenu ispravljanja stereotipa i percepcije koji dominiraju u inženjeringu.


Mada deluje da smo daleko od pobede u pogledu jednakosti, mnoge žene inženjeri uspešno krče svoj put u industriji. Od liderki u poslovnom svetu do novih mladih i talentovanih koje tek stižu, možemo očekivati da će naše inženjerke u narednim decenijama ostvariti značajan napredak u svojim oblastima.


Comments


bottom of page