top of page

Little Hackers, prva knjiga koja uči decu programiranju pomoću papira

Knjiga Little Hackers, Google inženjera Brandon Tory-ja, osmišljena je da nauči decu programiranju računara, bez potrebe za korišćenjem istog.Tory navodi da je na ideju došao kada mu je sin imao oko šest godina, nakon što mu je kolega 2019. godine spomenuo učenje kodiranja u tim godinama. Takođe je naveo da nije mogao da pronađe adekvatne resurse dizajnirane da nauče decu tog uzrasta da programiraju - većina aplikacija za učenje kodiranja bila je namenjena deci od oko devete godine ili im je bio neophodan konstantan nadzor odraslih. Međutim, shvatio je da je moguće objasniti neke od osnova programiranja samo pomoću olovke i papira.


Taj zaključak ga je doveo do stvaranja Little Hackers-a, koji u suštini predstavlja radnu svesku fokusiranu prvenstveno na čitanje i tumačenje koda, a ne na njegovo pisanje, i na utvrđivanje šta će računar raditi, s obzirom na određena uputstva.


Iako za knjigu nije potreban računar niti specijalizovana iOS ili Android aplikacija, ona uključuje funkcije proširene stvarnosti (AR), kao što su 3D animirani likovi i skriveni odgovori na probleme, kojima se može pristupiti skeniranjem QR kodova iz knjige sa bilo kojim modernim smart telefonom. Sveukupni pristup Little Hackers-u podrazumeva ograničenje potrebnog vremena za korišćenje ekrana, tako da knjiga ne zahteva hardver (izuzev telefona) i deca ne moraju da koriste AR funkcije da bi učila iz knjige.


To omogućava deci da se usredsrede na razmišljanje o problemima vezanim za navođenje računara da radi ono što oni žele, bez potrebe da se previše brinu oko detalja o tome da li zapravo kucaju kod u mašinu ili ga pokreću. Takođe, omogućava roditeljima ili nastavnicima da znaju da deca zapravo uče, ne igraju igrice ili su na drugi način ometena na svojim računarima ili telefonima, kako Tory naglašava.


Kod koji se koristi u knjizi se oslanja na Python, jezik koji se obično koristi i za nastavu i za profesionalni rad, mada Tory kaže da sintaksa nije jedina važna stvar kojom vas ova knjiga uči.


Autor, koji je takođe i muzičar, kaže da bi pristup "prvo papir" mogao potencijalno da posluži i za podučavanje muzike, pomažući deci da čitaju i razumeju notne zapise i šta oni znače, umesto da odmah pređu na sviranje instrumenta.


Tory navodi da želi da dobije više povratnih informacija o knjizi kroz direktnu prodaju potrošačima, a zatim da nastavi da je poboljšava i potencijalno objavi u više serija koje će uvesti u škole. Njegov sin je, kako kaže, već prešao na napredniji materijal i zapravo već piše kod na računaru. „U ovim godinama on je već prerastao prvu knjigu“, naglašava Tory.


Comments


bottom of page