top of page

KORPO-PRIČE: Schneider Electric sa AFA za više devojaka u STEAM

Updated: Feb 15, 2023


Direktorka Schneider Electric i potpredsednica Korporativnog borda AFA Ksenija Karić 2022. opisuje kao godinu transformacije, ali pre svega uspešnu. Put AFA zajednice ka uspostavljanju neophodnog balansa među polovima u poslovnom svetu je dobar i treba zadržati isti kurs, posebno kroz Hakatone za devojčice i devojke.


Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu?

- Godinu ću pamtiti po velikim promenama koje je donela. Bila je to godina velike transformacije društva u poslovanju i razmišljanju ljudi, na globalnom nivou. Koliko god strepnje da nam je donela, imala je ulogu i ubrzanog „vaspitno - obrazovnog kursa“ imajući u vidu da nas je nastala energetska kriza naterala da još više razmišljamo o održivosti i onome što možemo da uradimo, i kao pojedinci i kao društvo.


Šta su bili najveći izazovi u 2022?

- Najveći izazov ostaje to da da je neophodno da se sve modernija tehnologija, u što kraćem roku, prilagođava lokalnim tržištima i da se učini dostupnom što široj populaciji. Promene se dešavaju ubrzano pa će i potreba za ubrzanim prilagođavanjem ostajati kao izazov i u budućnosti.


Šta biste izdvojili iz saradnje sa AFA u 2022. godini i šta očekujete u 2023?

- Kao potpredsednica Korporativnog borda AFA pokušavam da dam doprinos i podržim afirmaciju ženskog preduzetništva. Za mene je podrška AFA veoma značajna jer iskreno verujem u to da žene moraju da budu podjednako uključene u poslove budućnosti. Godina za nama je u ovoj oblasti donela niz pozitivnih dešavanja. Ovogodišnji „All for All Leadership Summit“ ostavio je na mene snažan utisak. U kratkom vremenskom roku, ovo „žensko“ okupljanje preraslo je u „Samit za sve“ i na taj način dodatno naglasilo značaj ravnopravne uloge među polovima, u kreiranju sutrašnjice.


Koje AFA projekte biste još izdvojili?

- Verujem i da je Hack IT Girls takmičenje za učenice srednjih škola širom Srbije, pravi način da se osnaže naredne generacije devojčica u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kako bi u budućnosti imale jednaku, ako ne i značajniju ulogu, u kreiranju nove, digitalne civilizacije. Na kraju, činjenica da su kandidati za SAM menadžera 2022. godine, bile sve žene pokazuje da smo na dobrom putu da u našem društvu uspostavimo taj priželjkivani, ali i neophodni balans među polovima, u poslovnom svetu.


Kada biste jednom rečju opisivali prošlu godinu, koja bi to reč bila? Šta vam je prva asocijacija na 2022?

- To bi bila reč USPEH. 2022. je za nas bila godina uspeha. Na čelu sam kompanije koja je prošle godine proslavila značajan jubilej, 20 godina poslovanja Schneider Electric u Srbiji i Crnoj Gori. Uspeli smo na tržištu da učvrstimo fokus na softvere i energetsku efikasnost i digitalizaciju, što je za mene kao nekog ko je upravljao ovom transformacijom, izuzetno značajno jer verujem da je za postizanje uspeha na tržištu potrebno da digitalna transformacija bude integrisana u biznis strategiju svake kompanije, brenda, malog, srednjeg preduzeća, zanatlija, industrije, samih ljudi.


Koja osoba/osobe su vas oduševile ili vam otkrile nešto novo što je od velikog značaja za vas lično, vašu kompaniju ili zajednicu?

- To su sve mlade osobe koje pokreću svoje biznise u IT industriji ili prave značajne iskorake u tom polju i na taj način pomažu pozicioniranju Srbije na svetskoj IT mapi.


Koja je vaša poruka za 2023?

- Živimo u turbulentnom vremenu brzih promena, neverovatnih naučnih otkrića i možemo samo da naslutimo šta nas novo čeka već sutra, u 2023. godini. Sigurna sam da će ovo naše putovanje u svet sutrašnjice biti uzbudljivo, ali i manje neizvesno ako pojačamo sveukupne aktivnosti u cilju stvaranja održive budućnosti. Verujem da će nas, sve zajedno, ODRŽIVOST održati i u budućnosti!

7 Comments


The best blog ever is your post. Your post is interesting and interesting io games


Like

barrelfielding
barrelfielding
Dec 25, 2023

Only Up your imagination and brace yourself for an electrifying odyssey where the confines of possibility are shattered into a million fragments.

Like

Amalia Rahmawati
Amalia Rahmawati
Apr 27, 2023

wonderful! I am interested in the topic you discussed in this post. I hope, you can post other interesting articles. thank you. yo can visit us too in https://news.unair.ac.id/2020/06/22/challenges-on-new-normal-era-for-the-professional-world/

Like

iz spa
iz spa
Feb 27, 2023

Getting the massage services will improve your own fulfillment. It empowers you to think more clearly with genuine feelings of peace. Visit https://www.afa.co.rs/profile/izspa1in/profile For every one of these reasons, you might need to consider a massage spa Bangalore on a routine basis.

Like

Doze Pharmacy
Doze Pharmacy
Feb 14, 2023

https://www.dozepharmacy.com/product/nervigesic-300-mg-pregabalin-300-mg-capsules/

Like
bottom of page