Klimatski sat odbrojava: Koliko nam je još ostalo vremena da spasimo Zemlju od klimatske katastrofe?

Koliko vremena ostaje svetu da deluje pre nego što nepovratna klimatska vanredna situacija promeni ljudsko postojanje kakvo poznajemo? Novi digitalni sat predstavljen je tokom vikenda na trgu Manhattan Union Square, precizno nam govori čak i u sekundama koliko nam je vremena preostalo do klimatske katastrofe.

Klimatski sat koji su otkrili umetnici Gan Golan i Andrew Boyd upozorio je u ponedeljak tačno u 13:30 da nam je ostalo još 7 godina, 101 dan, 17 sati, 29 minuta i 22 sekunde dok se količina ugljenika na Zemlji ne potroši, na osnovu trenutnih stopa emisije. Potpuno iscrpljivanje dovelo bi svet u dodatne patnje i katastrofe izazvane većim poplavama, požarima, pogoršanjem gladi i velikim raseljavanjem ljudi, smatraju umetnici.


Ekran koji je postavljen na staklenoj zgradi povodom Klimatske nedelje, prikazuje dva broja. Prvi broj je prikazan crvenom bojom i predstavlja ono što autori nazivaju “rokom”. Tajmer odbrojava koliko će vremena biti potrebno svetu da sagori zalihe ugljenika ukoliko se ne preduzme hitna akcija da se zadrži nivo zagrevanja ispod 1,5 stepeni Celzijusa.


Ukoliko se temperature povećaju za 1,5 stepeni Celzijusa, planeta će postati žrtva ekstremnih toplotnih talasa, požara, suše i ograničene dostupnosti vode, prema navodima NASA izveštaja o globalnim klimatskim promenama iz 2019. godine. Prema Pariskom sporazumu, preko 180 zemalja obavezalo se da će zajedno raditi na održavanju Zemljine temperature ispod porasta od dva stepena Celzijusa, a ukoliko bude moguće i ispod 1,5 stepeni. Predsednik SAD, Tramp, je u novembru objavio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz klimatskog sporazuma.


Drugi broj na satu, prikazan zelenom bojom, označava “spas” i prati procenat raspoložive energije koja se isporučuje iz obnovljivih izvora. “Jednostavno rečeno, moramo povećati “spas” na 100% pre nego što “rok” dostigne 0”, napominje zvanična veb stranica sata.


Izvor: https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2020/09/21/climate-change-metronome-clock-nyc/