top of page

Kina uvodi ograničeno vreme ispred ekrana za decu

Ekrani preuzimaju naše živote. Prema eMarketer, kompaniji koja se bavi istraživanjem tržišta, 2020. godine odrasli u SAD-u provodili su u proseku 7 sati i 50 minuta dnevno gledajući ekrane. Taj broj je verovatno mnogo veći kod zaposlenih na radnom mestu koji tokom radnog dana gledaju u svoje računare, a uveče gledaju u svoje telefone ili televizore.Vreme provedeno ispred ekrana je dovoljno loše za odrasle, ali šta je sa decom? Video igrice, društveni mediji, streaming emisije i razmena poruka postale su uobičajene aktivnosti ne samo za tinejdžere, već i za decu, a uticaji često nisu pozitivni. Pre dve nedelje, na primer, Wall Street Journal je objavio priču da je Facebook plasirao netačne manje vrednosti rezultata sopstvenog istraživanja o lošim efektima njegovih platformi (naime Instagrama) na tinejdžerke. Stope depresije, anksioznosti i poremećaja u ishrani među adolescentima i odraslima su u porastu.


U SAD-u je uglavnom na roditeljima da ograniče ili kontrolišu vreme koje deca provode ispred ekrana, kao i korišćenje društvenih medija. Međutim, stepen do kog roditelji pokušavaju da ograniče ove aktivnosti (i uspevaju u tome) veoma varira.


U Kini je druga priča – vlada je preuzela stvari u svoje ruke i stara se da deca ne troše svoje vreme (i svoj mladi mozak u razvoju) na bezvredne aktivnosti usmerene na ekran.


Krajem avgusta, kineska Nacionalna uprava za štampu i publikacije uvela je nova pravila koja ograničavaju količinu vremena koje maloletnici (ovde definisani kao mlađi od 18 godina) mogu da provedu igrajući video igrice, smanjujući ograničenje na jedan sat dnevno vikendom i praznicima. Prethodno ograničenje, postavljeno 2019. godine, bilo je 3 sata praznicima i 1,5 sata ostalim danima.


Pre dve nedelje, ByteDance Ltd., kompanija koja poseduje TikTok i njegovu kinesku verziju Douyin, sledila je taj primer, uvodeći ograničenja za korisnike mlađe od 14 godina. Novi „režim za mlade“ omogućava deci i tinejdžerima da budu na platformi do 40 minuta dnevno ukupno, i to samo u vremenu od 6 do 22 sata.


„Adolescenti su budućnost zemlje, a zaštita fizičkog i mentalnog zdravlja maloletnika vezana je za vitalne interese masa, kao i za negovanje pridošlica u eri nacionalnog podmlađivanja“, navodi se u saopštenju Uprave za štampu i publikacije. Drugim rečima, mladi su budućnost, a ako dozvolimo ekranima i društvenim medijima da im mozak pretvore u kašu dok su mladi, budućnost neće biti baš svetla.


Comentários


bottom of page