top of page

Kako poboljšanje položaja žena može povećati globalni rast za 12 triliona dolara?

Izveštaj Globalnog instituta McKinsey otkriva da bi 12 triliona dolara moglo da se doda globalnom BDP-u do 2025. godine unapređenjem ravnopravnosti žena. Javni, privatni i socijalni sektor moraće zajedno da deluju kako bi se smanjila rodna nejednakost u radu i društvu.

Neravnopravnost polova nije samo važno moralno i socijalno pitanje već i kritični ekonomski izazov. Ako žene koje čine polovinu svetske radno sposobne populacije ne ostvare svoj puni ekonomski potencijal, globalna ekonomija će ispaštati. Iako sve vrste nejednakosti imaju ekonomske posledice, u izveštaju McKinsey Global Institute (MGI) rečeno je da je fokus na ekonomskim implikacijama nedostatka pariteta između muškaraca i žena s obzirom da unapređivanje ravnopravnosti žena može dodati 12 triliona dolara globalnom rastu.


Scenario “najbolji u regionu” po kom se sve zemlje podudaraju sa stopom unapređenja zemlje koja se najbrže poboljšava u njihovom regionu mogao bi dodati čak 12 milijardi dolara odnosno 11 procenata godišnjeg BDP-a 2025. godine. Prema scenariju “punog potencijala” u kom žene igraju identičnu ulogu na tržištu rada kao i muškarci, čak 28 milijardi dolara odnosno 26 procenata moglo bi se dodati globalnom godišnjem BDP-u do 2025. godine. Procena punog potencijala MGI je približno dvostruka prosečna procena drugih nedavnih studija koja ukazuje na činjenicu da MGI zauzima sveobuhvatniji pogled na rodnu nejednakost u radu.


Čak i nakon decenija napretka ka tome da žene postanu ravnopravni partneri sa muškarcima u ekonomiji i društvu, jaz između njih i dalje je veoma veliki. S obzirom da žene obavljaju 3 puta više neplaćenih poslova od muškaraca, a države u kojima postoji podjednaka participacija oba pola u razvoju ekonomije i društva zapravo su i najprosperitetnije, usredsređivanjem na velike ekonomske mogućnosti poboljšanja pariteta između muškaraca i žena, svet bi imao veliku korist ostvarujući značajan napredak.


Comentários


bottom of page