Ikea otvara prvu prodavnicu polovnog nameštaja

Ikea, švedski proizvođač poznat po ćuftama i pristupačnom nameštaju, zauzima drugačiji pristup u opremanju enterijera.

Kompanija krajem godine otvara svoju prvu prodavnicu polovnog nameštaja u švedskom tržnom centru ReTuna, maloprodajnom objektu koji u potpunosti čine prodavnice za preprodaju. Nova prodavnica će prodavati nameštaj i kućne proizvode koji su ranije bili u nečijem vlasništvu, a potom su renovirani i spremni za kupovinu. Ova prodavnica će pomoći kompaniji u ostvarenju svojih ciljeva do 2030. godine.


Prošle godine, Ikea je pokrenula program zakupa svojih kuhinja i nameštaja, a mnoge njihove prodavnice imaju “jeftine” odeljke preuređenih predmeta koji su vraćeni. Ovo će biti prva prodavnica u potpunosti sastavljena od obnovljenih predmeta.


Lako je zaključiti da nova prodavnica predstavlja strateški potez u cilju poboljšanja percepcije da su Ikea proizvodi “fast fashion” nameštaj. Iako niski troškovi izrade nameštaja čine Ikeu izuzetno dostupnom, taj nameštaj retko dobija šansu za novi život. Iako trenutno ne možemo ni da zamislimo da Hemnes komodu prenosimo sa kolena na koleno kao porodično nasledstvo, izgleda da će ipak postojati mogućnost za davanje nove šanse ovim dobro poznatim proizvodima.

Izvor: https://www.fastcompany.com/90560779/ikea-opens-first-ever-used-furniture-store?partner=feedburner&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feedburner+fastcompany&utm_content=feedburner&cid=eem524:524:s00:10/07/2020_fc&utm_source=newsletter&utm_medium=Compass&utm_campaign=eem524:524:s00:10/07/2020_fc