top of page

#IfThenSheCan - najveća kolekcija statua žena ikada napravljena!

Razmislite o statuama koje krase parkove i ulice širom sveta. Šta je to što im nedostaje? Žene! Upravo iz ovog razloga Smithsonian Institution je otkrio 120 statua žena iz STEM oblasti povodom Meseca istorije žena. Statue u 3D štampi predstavljaju raznoliku zbirku čiji su deo savremene žene STEM inovatorke i uzori iz različitih oblasti - od zaštite divljih životinja, astronomije i otkrivanja galaksija, pa sve do izgradnje YouTube platforme i naučnica koje pokušavaju da izleče rak.


Kroz istorijsku izložbu "#IfThenSheCan - The Exhibit" muzej je napravio "najveću kolekciju statua žena ikada napravljenu".IF/THEN® je inicijativa Lyda Hill Philanthropies dizajnirana da aktivira kulturnu promenu među mladim devojkama kako bi im otvorila oči kada su u pitanju STEM karijere. Od označavanja ajkula, potrage za vanzemaljskim životom, borbe protiv bakterija, do koreografije robota, ovi STEM inovatori su odabrani kroz rigorozan proces kako bi sa posvećenošću inspirisali narednegeneracije. Lyda Hill Philanthropies se udružila sa Američkim udruženjem za unapređenje nauke (AAAS) kako bi odabrala i upravljala programom AAAS IF/THEN®. Program podrazumeva angažovanje uglednih uzora sa ciljem inspirisanja devojčica iz srednjih škola.


Započinjući jednomesečni festival Women's Futures Month, #IfThenSheCan izložba je predstavljena javnosti 5. marta uz vikend uzbudljivih programa u Arts + Industries Building (AIB) koji su pozvali posetioce svih uzrasta i rodnih izraza da sanjaju velike snove i vide sebe kao naučnike u nastajanju. Posetioci su imali priliku da upoznaju žene naučnike i pronalazače iza statua koje menjaju svet tokom besplatnog Work It! FUTURES dana karijere 5. marta, uživajući u inspirativnim aktivnostima za kreatore budućnosti svih uzrasta tokom Spark the FUTURES: Science Family Day 6. marta.


Niz drugih uživo i virtuelnih događaja #WomensFuturesMonth tokom meseca oživeo je inspirativne priče o ženama koje prave razliku u svojim oblastima.


bottom of page