top of page

Dodeljene Godišnje nagrade na Drugoj AFA Nedelji inovacija

Ove godine smo po prvi put pokrenuli Godišnje nagrade za inovacije i inicijative za sve one koji postavljaju standardne u privredi, profesionalnom okruženju i zajednici i doprinose ekonomskom razvoju, opštem dobru i kreiranju boljeg društva.Na zatvaranju Nedelje inovacija 24. maja, dodelili smo nagrade kompanijama, organizacijama i pojedincima kako bismo ukazali na dobre primere, podržali sve one koji doprinose kreiranju inovacionog ekosistema za bolju i snažniju budućnost i promovisali značaj inovacija za razvoj ekonomije i društva.


„Ove godine smo želeli da nagradimo pojedince, organizacije i kreatore promena koji stvaraju inovacije u našem društvu i da ohrabrimo i inspirišemo mlade da predstave svoje ideje i projekte. Zbog toga smo definisali i kategoriju Specijalnih nagrada za inovacije“- Žaklina Nikolić – Kušić, AFA

Na čelu žirija bila je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK banke.

Žiri su činili i prof. dr Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Kori Udovički (CEVES), Nebojša Đurđević (Inicijativa Digitalna Srbija), Željka Motika, advokat i suosnivač Srpske blockchain inicijative, Toplica Spasojević (SPK Privrednik) i prof. dr Zoran Ševarac (Fakultet organizacionih nauka).Nagradu za najinovativniju R&D kompaniju 2019 dobio je mBrainTrain, a najinovativniji R&D institut ove godine je Institut za fiziku u Beogradu. Najinovativniji R&D institut za informacione tehnologije je BioSense.


Titulu najinovativnije IKT kompanije 2019. godine poneo je Tenderly.


U jeku sve veće važnosti zaštite planete, najinovativniji projekat zaštite životne sredine razvila je ESENSA.


Nagrada za najinovativniju inicijativu 2019. godine pripala je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.Najinovativniju tinejdž ideju razvili su učenici Matematičke gimnazije, Pavle Đorđević i Andrej Milisavljević uz podršku profesora Jovice Milisavljevića kao mentora. Ovi đaci su razvili ideju o ručnom spektrometru koji bi svima bio pristupačan.


Pored glavnih nagrada o kojima je odlučivao stručni žiri, AFA je dodelila i specijalne nagrade za najbolje pojedince, inicijative i organizacije koji doprinose stvaranju naprednijeg društva.


Dodela specijalnih nagrada počela je uručenjem nagrade She’s Mercedes koju je dobila Vesna Bengin, suosnivač BioSense instituta, doktorka nauka i profesorka na fakultetu, aktivan borac protiv odliva mozgova iz Srbije. Vesna Bengin je deo grupe za nano i mikroelektroniku koja radi na razvoju najmodernijih senzora koji se primenjuju u poljoprivredi, prehrambenom sektoru i praćenju životne sredine.Edukatori koji su obeležili 2019. godinu su Živojin Petrović, osnivač BrainzTV-a koji je doprineo populizaciji obrazovanja, nauke i kulture, zatim Dragana Možek, profesorka nemačkog jezika iz Desete beogradske gimnazije i razredna godine koja je sa svojim đacima sprovela plemenitu inicijativu sakupljanja novca za matursku ekskurziju onima koji ne mogu da je priušte i profesorka Ljubinka Boba Nedić za izuzetan doprinos obrazovanju, promovisanju dobrih primera i pravih vrednosti.


Tinejdžeri godine su Marko Beslać, učenik III beogradske gimnazije koji je osvojio bronzanu medalju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi i Katarina Stanković, studentkinja ETF-a, vicešampionka Državne smotre iz informatike, autorka kursa koji se bavi osnovama C programiranja i osvajačica zlatne medalje na 25. Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika.


Titulu Tinejdž tima 2019 poneli su đaci Prve kragujevačke gimnazije kao finalisti takmičenja Lego League održanog u Hjustonu, a koji su razvili Food Inhalator koji omogućava astronautima da bolje osete hranu u svemiru.

Mladi inovator godine je Irena Stolić, devojčica koja je dobila patent za robota koji plete narukvice prijateljstva, a doprinosi većoj zainteresovanosti devojčica za STEM.


Aktivista godine je Zoja Kukić, suosnivačica StartIt-a i direktor za razvoj startap ekosistema u Inicijativi Digitalna Srbija. Zoja je vrlo aktivna članica zajednice i svojim stavovima, radom i zalaganjem promoviše važnost razvoja društva.


Nagradu za najplemenitiju inicijativu odnela je emisija „S Tamarom u akciji“.


Nagrada za kompaniju koja kreira podsticajno radno okruženje za žene - Nagrada žene u tehnologiji – Inicijativa kompanije 2019 otišla je u ruke Nutanix-a.


Žena u tehnologiji 2019 je Jelena Ječmenić iz kompanije Comtrade.


Najbolja kompanija za razvoj mladih talenata je YOUTH by Arhi.pro.


Dodela nagrada završena uručenjem nagrade za zvezdu u usponu Jelisaveti Lazarević, članici programskog odbora Nedelje inovacija i doktorantkinji na FEFA.Commentaires


bottom of page